20.12.09

BadBlutBoom

Nederland sneeuwt langzaam dicht en de eerste marathons op natuurijs zijn inmiddels gereden. Met verbijstering volgen we het nederlandse journaal. Niet omdat er sneeuw valt, maar omdat het op de verkeerde plek valt. Hier kwakkelen we de laatste tijd zo rond het vriespunt, gelukkig is het wel droog.
Op het moment van schrijven zijn we iets gelukkiger. Eergisteren hebben we zo'n 15cm poeder gekregen en de temperatuur schommelt tussen de -5 en -15. Zucht, eindelijk lijkt ook hier de winter begonnen..............

Na wat eerste sneeuwvlokken maakt Silje, onze vaste oppas op onze 'innebandy avond', samen met Freeke en Sjoerdje een heus 'snølys' (iglootje met kaarsjes erin).



Ik pak in m'n verplichte vrije week voor de kerstdrukte nog een toppie. Het is Søre Klauva. De bedoeling was eigenlijk Store Klauva, de grote broer van Søre Klauva. Het was koud en het had gewaaid, dus stijgijzers en pickel kwamen goed van pas. Een steile graat met redelijk veel verijsde sneeuw leidt naar de top van Søre Klauva. Daarna weer een steile graat naar beneden naar een zadel om dan weer een nog steilere en langere graat naar de grote broer te lopen/klimmen. Helaas was de graat naar beneden erg steil en voorzien van heupdiepe poeder sneeuw. Regelmatig zak ik met m'n benen weg tussen losse stenen, maar behoud mijn vaart naar beneden. Dit voelt als roulette m.b.t. benen breken. Ik ben helemaal alleen en als er nu iets gebeurt begin ik niets meer..........jammer, maar ik ga terug. Volgende keer beter. Da's dan heerlijk dat je hier woont, geen stress, je kunt rustig wachten tot de condities beter zijn.



In mijn vrije week begint ook de aannemer met het half afbreken van de bovenverdieping. Het doel is om voor de kerst een nieuwe badkamer te hebben en een grotere slaapkamer voor Sjoerdje. En dat lijkt dus ook nog te gaan lukken!



De kerst staat voor de deur maar dit leeft nog niet bij ons thuis. Trouw volgen Freeke en Sjoerdje dagelijks het Sinterklaasjournaal. we hebben toch duidelijk verteld hebben dat Noorwegen te ver is voor Sinterklaas maar desondanks leeft het ontzettend bij ze. Zelfs Freeke gelooft er weer heilig in. Dankzij verschillende doorstuurpieten uit Nederland stonden er toch plotseling twee tassen met cadeau's voor de deur. Bedankt doorstuurpieten!!






De Sint is vertrokken en alweer vergeten want nu wekken de adventskaarsjes de interresse van de kinderen. Uit volle borst worden de kerstliederen gezongen. Met stip op 1 staat Santa Lucia of 'Stansta Lussia' zoals Sjoerdje het zingt. Sjoerdje zingt zichzelf altijd in slaap, en je raadt het al, dit doet ze nu daaglijks met Stansta Lussia, dit zit er bij ons nu ook flink in.
Santa Lucia is het feest van het licht en van oorspong Zweeds. De dag van Santa Lucia dragen alle kinderen een witte jurk en 'brengen' ze het licht. In Sjoerdje haar geval bracht ze met heel de barnehage licht bij het sjukeheim (bejaardensentrum).



Sanne is voor december en misschien januari gepermitteerd. In Nederland kennen jullie dit als in de WW-voor bepaalde tijd. Dit was de oplossing voor overbezetting tijdens de kredietcrisis. Bij het centrum waar Sanne werkt is een te kort aan klanten dus hebben ze Sanne gepermitteerd, zoals dat heet. Erg zuur want december is zowiezo een dure maand en Sanne heeft te weinig arbeidsverleden voor een uitkering. Dubbel zuur is het dat het gebruikelijk is in Noorwegen dat je in december belastingvrij salaris krijgt............Sanne dus niet.
Verstoten uit het Noorse vangnet stuiven we op de kerst af. De rekeningen van de aannemer, elektricien en loodgieter (deze gooi ik het liefst persoonlijk van boven de trollwand naar beneden!) druppelen binnen, dus er zit niets anders op. Ook dit jaar kunnen we geen kerstboom kopen, maar zullen we h'm moeten zagen. Aslak, een vriend van ons, heeft ons zijn bos aangeboden om een boom weg te zagen. Zijn zus en zwager hoorde het en vonden het wel leuk om samen met ons kerstbomen te gaan zagen. Vandaag was dat dus zo ver en vroeg vanochtend hebben we afgesproken. Het is zondag en ik moet vanmiddag weer werken vanwege de kerstdrukte. We parkeerden de auto's bij de boerderij van Aslak en liepen daarna in gezelschap van Maren, Kjetil, Elise en Erlend dieper het bos in. Een stuk verderop zagen we een rookpluim en het bleek dat 'opa' Heinåli het vuur al aangestoken had. Tja even snel een boompje zagen voor je werk is er natuurlijk niet bij! Er moet vuur gemaakt worden en gegrild worden....... Na een strenge boomselectie hebben we er een gevonden en omgezaagd. We hebben nog even een bakkie koffie genomen maar toen moesten we echt gaan......helaas voordat er gegrild ging worden...haha.





En nadat ik thuis kwam van mijn werk is er weer een mijlpijl behaald. De kinderen gaan voor het eerst in de geschiedenis in ons eigen bad! De badkamer en slaapkamer zijn vlak voor het weekend opgeleverd! Wij vieren de kerst dit jaar in bad.


3 reacties:

Henk zei

Hoi luitjes,
Mooi verhaal. Jammer dat Sanne gepermitteerd is. Lieve plaatjes bij het lichtbrengen en een kerstboom halen. De badkamer ziet er hartstikke goed uit. Nu nog een plaatje van de lange gang en de slaapkamer van Sjoerdje.
God Jul en tot sprekens!
Groetjes van Elly en Henk

Anoniem zei

Hoi hoi,
Blij weer wat te zien!Sint,lichtjes kerstbomen een mooie badkamer!Geen kredietcrisis te zien.Ziet er schitterend uit allemaal!Geniet ervan en van een Gezond 2010!
Groetjes Caroline D.

Anoniem zei

Mooi kamertje ! check!

Rob..