7.3.10

ZONSKIIn de vorige blog had ik het nog over 5 minuten zon per dag, nu komt de zon om half negen op het huis en verdwijnt laat in de middag pas weer.van ons huis, en nog later gaat hij pas echt onder. Och, wat een heerlijke tijd breekt er nu aan.....zucht.

Op dit moment skieen we heel wat af. Vooral Sjoerdje is gek op langrenskieen (langlaufen in het nederlands :-). Gelukkig voor haar (ook voor Freeke hoor) werd er een paar weekenden geleden het jaarlijkse 'Isfjorden rund' georgeaniseerd. Freeke heeft tot nog toe iedere keer deelgenomen en ontving hiervoor een extra grote medaille, ook Sjoerdje was erg trots op haar goude. Samen met Ida (haar vriendinnetje die ook op de foto staat) pakt ze na de medaille nog een extra rondje.

Een weekend later heb ik gewerkt op zaterdag en alleen maar toerskies verkocht. Leuk om te praten en bezig te zijn met de dingen die je leuk vindt, maar je moet het natuurlijk gewoon doen! Zondag was de enige vrije dag en dus een dilemma. Het is prachtig weer en op zaterdag is er een nieuw pak sneeuw gevallen. Aan de ene kant wil ik doelgraag een toerskitocht maken, aan de andere kant is het een perfecte dag om met ons gezin lekker buiten in de sneeuw te zijn..... De oplossig: 's ochtends vroeg de berg op rennen en op tijd weer beneden zijn om de rest van de dag te vieren. Zo gezegt, zo gedaan. 's Ochtends op weg naar Skarven, een tocht die ik vaak doe als korte skitocht. 'Helaas' was ik de eerste, en had ik de eer om door de nieuwe sneeuw te sporen. Dat is aanzienlijk zwaarder dan door een spoor omhoog. Ik wilde ook de snelheid erin houden om nog wat van de dag te kunnen maken. Ik ben helemaal kapot gegaan. Ver onder me zag ik nog twee mensen komen. Zo'n 100 meter onder de top waren ze bij me, een stel uit Molde. Ze bedankte me voor het spoor en complimenteerde me om m'n tempo. Ik kreeg toestemming van ze om een boterhammetje te eten. Zo blij dat ze de laatste 100 meter gespoord hebben. Ik kon niet meer, en ik daarna moest nog door de nieuwe poeder naar beneden :-)

Als we in de zomer even naar buiten willen zonder echt lang på tur te gaan lopen we altijd een prachtig rondje door het bos. Het is daar zo idyllisch dat we ons iedere keer voornemen om dat in de winter ook 'ns op de ski's te doen. Nu was daar het moment, de zon in het dal en geen zin om een hele tur te maken. Dus op de ski's het rondje door het bos. Een hele uitdaging voor Sjoerdje, bij haar was de sneeuw heupdiep, maar ze is flink!

Afgelopen weekend eveneens prachtig weer. Zaterdag zijn we gaan skieen op de piste hier vlakbij in Skorgedalen. Drie afdalingen vond Sjoerdje erg leuk. Daarna gaf ze aan dat ze wat moe was. We zijn lekker in het zonnetje gaan zitten totdat Sanne en Freeke, die ook samen aan het skieen waren, er ook bij waren. Even wat drinken en dan kon ik met Freeke naar boven. Teruggekomen bij het 'zonneplekje' bleek waarom Sjoerdje moe was. Ze spuugde twee grote 'pizza's' in de sneeuw en viel heerlijk in slaap bij Sanne op schoot. Toen ze wakker werd zijn we maar naar huis gegaan.

Ook zondag weer een prachtdag. Sanne had het idee om Strandafjell te doen met Annelies. Annelies heeft nu ondertussen 2x op de ski's gestaan en dan is het een hele uitdaging op Strandafjell te doen. Strandafjell is een brede bergrug aan de andere kant van de fjord bij Åndalsnes, een hobbelige route , met een pracht uitzicht over de Romsdalfjella (romsdalsbergen). Om boven op de bergrug te komen kun je het liftje nemen. Da's helemaal spannend voor Annelies... dus bij wijze van training lopen de dames met stijgvellen onder de ski's strandafjell omhoog. Over de hele rug loopt een geprepareerde loype wat het een heerlijk 'glijdende toch maakt. Af en toe zelfs te vergelijken met een achtbaan :-)

Praktisch en heel vervelend probleem voor Vincent en Annelies is dat Vincent met een akkute hernia thuis ligt/hangt/zit. Dus op dit moment zijn zij vrijwel volledig aan huis gekluisterd. Om het nu toch voor Annelies gemakkelijker te maken om på tur te gaan ben ik met Milou en Sjoerdje gaan wandelen. Een mooi wandelingetje door het bos en een boterhammetje met prachtig uitzicht. Tijdens de lunch kwam er nog een prachtig Noors tafereeltje voorbij. Bergen, Fjord en Åndalsnes op de achtergrond en twee noorsetruien met de hond op de ski's. Dan MOET je een foto maken :-)

De maandag was ik ook nog vrij, eigenlijk hadden Sanne en ik Kirketaket op de planning staan voor vandaag. Maarja, ondertussen zijn wij ook redelijk ziek geworden en er wordt een bak met sneeuw verwacht. Daarnaast is het zicht nul. We besluiten op de fjellski's naar Husnebba (Patrick, ken je n'm nog?) te gaan. Een hut aan de voet van Kjøvkartind. Een prettig passend tochtje voor zo'n dag, beter dan thuis ziek zitten zijn.......