29.12.10

VEEL SNEEUW, KOU EN KERST

Op het nederlandse journaal hoor ik steeds dat Nederland het winterweer vanuit scandinavie aangevoerd krijgt. Op hetzelfde journaal zie ik ook dat het eindelijk weer 'ns echt winter is in Nederland met sleesneeuw en schaatsijs. Leuk!(behalve voor NS en rijkswaterstaat)Maar geloof me, zonder altijd het meeste of hoogste en beste te moeten hebben, jullie winter is op het moment maar een slap aftreksel van de winter hier. Na een bak met sneeuw in November en een wekenlange koudeperiode met een gemiddelde temperatuur van -20 graden beloofd het hier een errrrrgg lange winter te worden.

Voordeel van de sneeuw en de kou is dat er geskied kan worden. Vlak voor de kerstdrukte kan ik stiekem nog een enkel dagje doordeweeks pakken om een tochtje te maken. Zie hieronder 2 plaatjes van een skitocht naar Nonstind. Een prachtige tocht vanuit Innfjorden/Bøstølen. Prachtig weer maar ijskoud :-)

Duidelijk te zien hoeveel sneeuw er al in het begin van November is gevallen. Ondertussen in desember al weer een flinke lading erbij gekregen. En nu, as I write, is het weer beginnen te sneeuwen sinds lange tijd.
Tja ik ben niet trots op het plaatje, maar zo sta ik ook nog 'ns met een foto op de blog.

We hebben de kinderen duidelijk gemaakt (wederom) dat Noorwegen te ver is voor de boot van Sinterklaas, dus verwacht vooral niets. Flauw genoeg hebben we ze ook verteld dat het allemaal niet waar is, en dat de sint slechts een verklede man was en Piet gesminkt. Ondanks dit (niet te schokkende) bericht wordt het sinterklaasjournaal trouw gevolgd en ook de intocht is bekeken. Wat Freeke en Sjoerdje niet vermoeden, is dat een aantal mensen de sint geholpen hebben en wat pakjes naar Noorwegen gestuurd hebben. We hadden het een en ander bedacht om de spanning op te bouwen maar na het ontbijt werd Sjoerdje bij een vriendin uitgenodigd en niet lang daarna ging ook de telefoon voor Freeke. En zo zaten Sanne en ik plots alleen thuis zonder kinderen. Het is ijs en ijskoud buiten en gister is er een megabak poedersneeuw gevallen. Het zicht is nul, dus wat kunnen we doen. We kiezen ervoor om op de fjellski's naar Kavliheian te lopen/skieen. IJskoud, zei ik al, maar wel mooi. Duidelijk aan het licht is ook te zien dat we in de kortse dagen van het jaar verkeren. Naar boven......
En weer naar beneden met plotseling weer uitzicht. In dit geval de Vengetind op de achtergrond.

En dan toch......... vol verwachting klopt ons hart..... Hard gebonk op de deur en daar stond ineens een mand met kadootjes. De twee geloofde ineens weer in de Sint en namen de mand gretig mee naar binnen. Sjoerdje vertelde dat ze nog net zwarte piet zag wegrennen...

Een voordeel dat Freeke de gedichten nu zelf vloeiend kan voorlezen.

Iedere zichtzelf respecterende club, en dat zijn er veel hier, heeft een kerstafsluiting, kerstboomfeest en jaarsopening.Zo zaten we onderandere in het publiek bij Freeke haar kerstvoorstelling van de turnvereniging. Erg leuk om te zien waar ze mee bezig zijn. We zijn blij dat ze is gaan turnen. En niet op de laatste plaats Freeke zelf ook. Die ziet de wereld de laatste maand vooral op haar kop....


Dit jaar, wederom, geen kerstkaarten van onze kant. Dus al je dit leest hoop ik dat je een fijne kerst gehad hebt en dat volgend jaar fantastisch leuk en in gezondheid zal zijn!
Lokaal hebben we (eigenlijk moet ik hier Sanne schrijven)een aantal kerstgroeten rondgedeeld in de vorm van haringkerrie.


Geen kerst zonder kerstboom. Met Aslak, zijn kinderen Astrid en Iver zijn we in 'zijn' bos een boom gaan hakken. Door de vele sneeuw moesten we op de ski's. Romantisch maar niet zonder slag op stoot. Zeker niet voor Sjoerdje voor wie het geen makkelijk terrein was.

Een prachtig paadje door het koude bos voert ons naar 'onze' boom.
De boom is gehakt met een noors zakmes, we waren een zaag vergeten. Maar de warme sjokomelk en broodjes met worst smaakten er niet minder door. Natuurlijk een romantisch tafereeltje, maar de schijn bedriegt. Ik moest werken deze zondag en ik moest de winkel om 2 uur openen. Om iets voor half 2 dronken we nog koffie midden in het bos. Plotseling wakker geschud heb ik slepend en zwetend de kerstboom door de sneeuw uit het bos gesleept en ben ik in m'n groene pakkie gehesen om 1 minuut voor 2 de winkel te openen. Onthaasten.....Mehoela! Dit is 'm dan: onze troffee!

Tja, en dan nog zo'n dag dat ik om 2 uur moet beginnen, vlak voor kerst. Ik kan het niet laten en ren nog snel Smørbotntind op en ski op mijn nieuwe kerstkado's (K2 Coomback ski's) door de, meer en deel, poedersneeuw naar beneden. Vlak onder de top, rond een uurtje of 10 wordt ik getrakteerd op de schamele zonsopgang die Noorwegen in dit jaargetijde kent.
Rond de top is de sneeuw behoorlijk hard door de harde wind die er staat, dat is ook te zien aan de topvarde. De skiroute gaat grotendeels door een beschermde kom die er voor zorgt dat de sneeuw er lang goed blijft :-)

3 reacties:

Henk zei

Voor jullie allemaal een gezond en gelukkig 2011.

Anoniem zei

Mooie mooie plaatjes weer(ook het zelfportret valt best mee hoor)
De beste wensen en een turrijk 2011
Groetjes, Ciska

Anoniem zei

lang geleden wat gelezen,maar geniet er weer van!!Sinterklaas,leuk om te zien,dat jullie hem toch niet vergeten.geniet van elkaar,groetjes Caroline.