17.5.11

HIPP HIPP HURRA!!


Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem
furet, vejrbidt over vandet,
med de tusen hjem.
Elsker, elsker det og tænker
på vor far og mor
og den saganat, som sænker
drømme på vår jord.

Ondertussen kennen we het Noorse volkslied beter dan het Wilhelmus, laat staan onze kinderen.....

Vandaag wordt 17.mai gevierd, kortgezegd de zelfstandigheid van Noorwegen.

3.5.11

PAASLENTE


Als je het laatste stukje van de vorige blog nog even terug leest, sluiten de volgende foto's daar naadloos op aan. Het werd inderdaad fantastisch mooi weer na deze meter met poedersneeuw. Mijn idee was Skarven omdat ik dan mijn oude spoor kon gebruiken, maar 's ochtends bleek dat er een paar al voor Kirketaket gekozen hadden, dus heb ik dankbaar gebruik van dat spoor gemaakt. Een woord: Fantastisch. Nog nooit heb ik zo'n afdaling in zulke poedersneeuw meegemaakt. Dit was goddelijk! Bij iedere bocht een shot poedersneeuw in je gezicht. Te goed gewoon!
Er is me net een groepje zwitsers voor onder leiding van hun gids..... Mooi uitzicht op Kirketaket met het spoor.
De eerst stuift al naar beneden terwijl ik het steilste stuk nog moet klimmen :-)

Het volgende weekend is het nog steeds heerlijk lenteweer. We kiezen er weer voor om te gaan skieen. Sanne en de kinderen gaan bij het skigebiedje skieen terwijl Aslak en ik de naastliggende Smørbotntind op gaan met onze tourski's.
We verwachten een koude wind op de top, dus kiezen ervoor om een stuk onder de top te pauzeren. We hebben geen haast omdat de sneeuw nog hard bevroren is en we dus moeten wachten tot de zon de bovenste laag wat doet smelten om lekker te kunnen skieen.
Topfoto van Aslak. Het blijft een mooi uitzicht vanaf hier....

De temperatuur stijgt gestaag en de sneeuw in het dal verdwijnt. Zeker meer naar de kust toe is alles alweer groen. Dat doet ons besluiten de banden op te pompen en naar Kolmanneset (landtong/strandje) te fietsen. Freeke zelf fietsend en Sjoerdje in het fietskarretje samen met een hoop houtblokken en poffertjesmix. Het plan was om vuur te stoken en poffertjes te eten. Daar aangekomen kwamen we twee bevriende gezinnetjes tegen die toevallig precies het zelfde bedacht hadden. Al het hout en eten op een stapel en het was een geslaagde eerste echte lenteactiviteit. Beetje klauteren, rennen, fietsen, vissen, kletsen, enz....

Jeetje Freeke moet alweer een grotere fiets hebben....
Een mooi beschermd (ideaal voor de kleinsten) plekje en toch aan het water.
Gekke bekken, dat ook ja...

Niets gevangen maar wel een mooi gezicht....

En toen was daar plotseling de verjaardag van Sanne!
Hiep Hiep Hoera!

Mijn kollega is onlangs voor de vierde keer vader geworden en we mochten op een zondag hun wonder aanschouwen. Ze noemen hem'Lars Remko', wat een eer he. Nee niet echt, dat is z'n officieuze naam bij ons in de winkel....
Gjermund met zijn 3 dochters, vrouw en nu ook zoon, hebben een boerderij in Innfjorden. Boven aan het weiland op de berg staat een houten 'Lavvu' (grote indianetent) Daar lopen we met zijn allen naar toe om wat te grillen en verstoppertje te spelen in het mooiebomenbos.
Op weg naar boven lopen we over het akker omhoog en Gjermund vertelde al dat er de avonden ervoor zo'n 20 herten op hun land stonden. En dat er hier en daar gevochten werd. Het resultaat vonden we terug. Wel 5 geweien vonden we terug in het weiland. Da's een avontuur om die te vinden, en ik was nog wel het meest enthousiast :-)

De Lavvu in Innfjorden (zelfgemaakt door de vrouw van Gjermund: Magnhild)
Een prachtig bos achter de boerderij van Gjermund. Fantastisch om hier verstoppertje te spelen.
Tja, waar lul je dan nog over als je iedere dag met elkaar werkt..... :-)
Freeke en Sjoerdje met een deel van onze vondst.
Moet nog even verstellen dat de kinderen van Gjermund en Magnhild en ons zo onwijs leuk gespeeld hebben met elkaar. Vervolgens alleen nog maar gezeur dat ze wilde overnachten bij elkaar. Het volgende weekend was het direct raak. Zowel Sjoerdje als Freeke hebben er overnacht en het heerlijk gehad. Leuk om te zien dat al die 5 meiden zo leuk met elkaar spelen!

Witte donderdag. Plotseling pokkeweer. Toch willen we naar buiten en Vincent, Annelies, Milou en Kari hebben het zelfde idee. We weten een prachtig Grillhutje (Gapahuk) te staan waar je overdekt kunt zitten. Plotseling herinnert Sanne zich dat deze van Unni is (ex-kollega). Even een telefoonje en we mogen hem gebruiken. Ondanks het weer een gezellig middaggie zitten grillen!

Grill benodigheden.....
Je eigen 'pinne' maken om je worstje aan te grillen, is een secuur werkje
De mededaders van de rookpluim in het bos....
Na bewezen succes de vorige keer, nu wederom poffertjes. Nu nog lekkerder!
Zie je wel...
Zo'n mooie gapahuk vind je niet snel weer....
aardig geintegreerd zou je zeggen.....worstjes grillen
Haar pinne heeft goed werk geleverd. Het smaakt!

Even een zaterdagje werken en dan is het zondag: eerste paasdag. Vandaag zijn de weersvoorspellingen goed en we hebben besloten te gaan klimmen op Mjelvasteinen. Adhd als ik ben wil ik toch nog wel een trening/tochtje doen dus zet ik mijn wekker om 6.30 en om 7.00 uur liep ik op de ski's omhoog richting Skarven. Het was nog koud en Skarven lag de hele ochtend nog in de schaduw. Toch maar (weer) voor Kirketaket gekozen, deze lag wel vol in de zon (waardoor de sneeuw zachter wordt). Een prima ochtendgymnastiek, hoewel de skicondities niet fantastisch waren. Toen ik terug bij de auto kwam stonden alle skieers net klaar om te vertrekken. Verbaasde gezichten en kreten over een vroege vogel.....
Ochtendnevel over Romsdalsfjord
Teruggekomen, genoten we van een paasbrunch voor het eerst dit seizoen buiten op de verranda. Heerlijk!
Klimmen bij Mjelvastein. Voornamelijk lekker klooien in het zonnetje op de vele blokken die hier verspreid liggen. Sanne en ik hebben nog wat routes geklommen :-)

2e Paasdag. Wederom prachtig weer! Direct uit bed schieten de kinderen laarzen aan om paaseien te zoeken in de tuin!
vrienden van ons verblijven in hun hut vlakbij bjorli en hebben ons uitgenodigd om daar heen te komen. En dat 2x, dwz 2 verschillende gezinnen vroegen of we op bezoek kwamen. Dat hebben we mooi gekombineerd met een skitur boven op de berg bij Bjorli.Je pakt de lift omhoog en kan dan een prachtige tocht over een hoogvlakte maken en uiteindelijk naar beneden skieen. Dit is op dit moment nog de enige manier om met de kinderen te kunnne skieen want de sneeuw smelt als een gek. We hebben met iedereen bij de lift afgesproken en vervolgens waren we met 3 gezinnen op pad. Prachtig weer, prachtige løype (het was langrennskieen). Veel overstekende Lemmingår. Die hadden we nog nooit gezien. Lemming denk ik in het Nederlands. Een bergmuis, groter dan een muit en kleinder dan een rat. Ze zien er lief uit maar een beetje dom dat ze onder je ski's rennen. Onderweg dan ook vele halve eksemplaren gezien.
Jaaaaah, daar is ie
En voor Sjoerdje ook....
Freeke skiet gewoon in 'telemark' stijl naar beneden.
af en toe werd er een op sleeptouw genomen. 18km is wel lang voor die kleintjes ;-)
Ut på tur, aldri sur!
Daar is'ie dan de Lemmingår, 1 seconde na dat Kåre hem bijna onthoofde met z'n ski. Die beesten rennen recht op je af!
Welverdiende pauze....
Koselig!
Prachtig lenteweer! We waren dan ook niet de enige die onderweg waren.
Geconsentreerd wordt de lunch gegeten.
Freeke en Even gaan er samen vandoor en verkennen in een prachtige omgeving het verdere route verloop.
Na de tocht worden we nog te eten gevraagd bij Ulla, Kåre en de kinderen. Dit is Helene, Sjoerdje haar viendin.
Sjoerdje haar voeten na de lange tocht....
Even en Freeke zijn nog niet moe en lachen vrolijk door!

En dan weer terug in de werkelijkheid. Nu, de eerste week van mei heb ik vrij. Het is prachtig weer, en da's maar goed ook. We gaan ons dak vervangen. Nu hebben we ouderwetse leistenen op het dak (een miljoen of wat). Dat dak is nog van voor de oorlog en heeft ons niet zonder problemen de winter door geholpen. Dus nu konstruktief ingrijpen. Het huis in de steigers gezet en zondag zijn we begonnen met het de dakstenen te verwijderen. Het lijkt wel of er een miljoen stenen op liggen (1 a 2kg per stuk). Maar vergeet niet, iedere steen is met 2 spijkers vast gezet, en die moeten er ook allemaal uit. Wat een (%¤(¤8%¤%3 werk!
Ons huis in de steigers met een geimproviseerde glijbaan om de boel naar beneden te laten suizen.
Een gevaarlijke plaats zo'n miljoen keer per dag :-)

Ik hoop nu nog twee dagen bezig te zijn om het dak leeg te hebben. 1 kant is af en daar begint de timmerman morgen het onderdak te leggen. Gelukkig is het stralend weer en kunnen de plastic zeilen in de verpakking blijven. Zie nu dat er morgen regen voorspeld is, dus ik zal vannavond nog even op m'n blote knietjes naast mijn bedje knielen.....