20.8.11

VAKANTIE EN ZO mer 2011

Het werk wordt afgerond en de laatste kinderactiviteiten vinden plaats. Sjoerdje geeft nog een dansvoorstelling.(sjekk die 2e positie paralel!)

En we 'kosen' ons nog even in een zeldzame zonnestraal met vliegertje op Liljefjellet.


Dan nog via een grote omweg een eigen touristisch atractie bekijken. De Mardalsfossen, de hoogste waterval van Europa ligt vlak achter ons. We rijden het bergmassief vanaf de achterkant op om vervolgen een klein stukje te lopen om een fantastisch uitzicht te krijgen. Helaas is het niet zulk best weer, maar toch.....
Hieronder een panoramaatje.


Na iedere vakantie de afgelopen 2 jaar zeg ik het iedere keer. Ik ga dat pokkestuk niet meer rijden, maar ook nu staat de auto weer gepakt voor de deur en voert de reis ons naar Frankrijk. We gaan naar Fontainebleau, een wereldberoemd 'boulder'gebied zo'n 80 kilometer onder Parijs. We hebben van te voren een aantal vrienden uit Nederland ingeseind en die zijn ook van plan een weekendje te komen. Een belletje vlak voor we vertrekken leert ons dat Marnix, Yulia, Maya, Theo, Louise, Yinka en Pim zelfs de volle twee weken blijven. Dat beloofd gezellig te worden! Ook Rob, Jacqueline en Luc voegen zich bij ons het eerste weekend. Leuk!
Na alle tenten opgezet te hebben, eten, kinderen op bed, cider en wijn drinken, een potje (hoeveel kaarten heb jij nu eigenlijk?) 'varkenspesten' gaan slapen.
De volgende dag doen we gelijk waar het gebied om bekend staat: Boulderen!
Bleau is ook fantastisch voor kinderen met speciale kinderparcourtjes. Hier proberen Freeke en Yinka een puntig blok.
Spannend af en toe ja!

Na een bouldersessie lekker douchen en het eten maken. Gelukkig hadden we hulp........de eerste avond :-)
Strakke organisatie! Eerst de kinderen 'voederen' en daarna konden we zelf relaxed eten.

Zondag finished de Tour de France in Parijs. Een uitgelezen dag om naar Parijs te gaan om daar de sfeer mee te pikken en een heuze Noor als eerste over de finish te zien gaan.

We pakken de trein. Groot avontuur voor de kinderen en voor ons wel zo relaxed.
Huh? Da's een raar bilboard in het metrostation?
Alle wegversperringen voorbij lopen we over een brug vol met allemaal sloten. Grappig gezicht. Yinka en Freeke kopen er ook een en schrijven allebij hun naam erop. Gooien 1 sleutel in de Seine en houden er allebij eentje als ketting om hun nek. Bij de volgende gelegenheid dat ze er met z'n tweeen weer zijn, maken z'n 'm weer open.
Daar staat 'ie dan de eifeltoren. Freeke heeft hier zo naar uitgezien. Ze heeft'm veel in haar schoolboeken gezien en wenste om hem op te lopen. Dat hebben we gedaan!
Die kleintjes vliegen de ruim 600 treden omhoog.

Als rode draad door onze vakantie liepen we tegen gesloten atracties, winkels, restaurants, enz. aan. Zo ook deze dag. Een dinsdag, ik weet het nog goed. Hoogseizoen en dan is gewoon de trekpleister van het stadje Fontainebleau, het Chateau, gesloten. Lijkt Noorwegen wel, voel me thuis.....

Dan maar lekker verveeld doen ;-)

Theo had een tip van een vriend gekregen. Bezoek Provins! Een middeleeuws stadje in de buurt, voorzien van een fantasische stadsmuur, Kathedralen en kerkers. Ontzettend mooi stadje!

Deze foto had gewoon in de 16e eeuw genomen kunnen zijn.
....en Maya was er ook bij. Dit is het super relaxte kind van Marnix en Yulia........en er komt er binnenkort nog een!

In Provins was ook een riddershow. Koste een godsvermogen, maar ach, de kinderen zullen het wel leuk vinden.....
Bleek het niet een zwak aftreksel van een of andere robin hood te zijn, maar echt een waanzinnige stunt-/ridder show. Iedereen, volwassenen niet op de laatste plaats, waren erg onder de indruk.
Zulke ridders doet de kinderen wel wat natuurlijk. Check die gezichtjes dan op de volgende foto's :-)
Spannend Yinka en Freeke?
Spannend Pim en Louise?
Spannend Sjoerdje?

Na de riddershow door naar de vogelshow. Deze was net zo onbetaalbaar, maar alles voor de kinderen he. We zijn al eens in Avifauna geweest, dan heb je toch wel een vogelshow gezien. Lijkt me niet dat die langharige (theo past er prima tussen) fransozen hier aan kunnen tippen. Maar goed, je begrijpt het al. Gaat het zien! Echt onder de indruk. Zelf tijdens het fotograferen een megavleugel van een adelaar in m'n gezicht gekregen. Dit is echt fantastisch!
Nog eerst even de kinderen vanuit vogelvlucht......
En zo heb ik nog 100 foto's van bijna net zoveel verschillende vogels. Als je denkt dat je grootste wel gezien hebt laten ze nog even 6 mega gieren door je haren scheren. Dit is niet te fotograferen. Dit moet je zien.

Daar komt dan eindelijk het zomer weer. 30 Graden met zon. Marnix wist nog een uitloper van de Seine die helemaal klaargemaakt is om in te recreeren. Een heerlijk dagje. Met de kinderen kun je naar de andere kant van de wereld reizen, maar het zwembad is toch het hoogtepunt van de vakantie. Gelukkig hebben we er drie op de camping, dus iedere dag is er wel gezwommen. In een strakke zwembroek, zoals de campingmeneer dat graag ziet....


Op een warme zondag zou er ergens een straatfestival plaatsvinden in een park. Het park hebben we gevonden, alleen het straatfestival stelde niet heel veel voor. Een erg leuk optreden gezien van een jongleur en een kunstgalarie in een kasteel. Daarna hebben we ons aan de cider en het bier gezet. Denk dat we 's avonds nog wel ff gebouldert hebben....
Freeke en Sjoerdje zijn hier 'ns lief voor elkaar voor een kunstwerk.

En tussendoor is er wat afgeboulderd. Niet veel, maar tot genoegen van iedereen. 's Avonds gingen Theo, Marnix en ik er nog wel eens op uit voor een 'avondsessie' en we hebben af en toe een half dagje gepakt met z'n drieen om te boulderen. Natuurlijk ook een aantal dagen met z'n allen wezen boulderen. Kinderen vinden het onwijs leuk. Spannend en uitdagend!
Theo in actie na een mooie boswandeling met boswandelgids Marnix ;-)
Sjoerdje in actie.
Pim denkt alleen maar omhoog! Dit mannetje is niet bang en klimt ook nog 'ns goed.
Freeke kreeg ook de smaak te pakken!
Yinka, stil en behoedzaam klimt ze zich door de lastigste boulders!
Maya moet er ook aan geloven! Die heeft aardig leren lopen deze vakantie!

De vakantie zit er weer op. De laatste nacht in een hotel in Duitsland, voordat we de boot weer pakken naar Oslo.
Een heerlijk wiesenbier en heerlijk eten geeft ons weer de power om de nog de laatste 2 dagen reizen te kunnen doorstaan. En nu meen ik het echt. Ik ga dat pokkestuk nooit meer rijden!

We komen terug in een Noorwegen waar de tijd niet heeft stil gestaan. Sterker nog, er is geschiedenis geschreven op het moment dat wij 2 dagen op vakantie waren. Natuurlijk hebben we de berichten door gekregen toen we op vakantie waren, maar in het land zelf voel je de ellende pas echt. Dat er een malloot is opgestaan en na een bomaanslag meer dan 60, meerendeels tieners, afknalt. Dit is niet te bevatten. Dat wil ik zelfs niet eens kunnen bevatten.

Zo vlak voor de schoolstart viert Freeke haar verjaardag. Een ontbijtfeestje zorgt voor een gezellige start van onze zondagmorgen!


Zojuist vernomen dat ik een maand eerder met m'n werk mag stoppen en zodoende een maand eerder in mijn nieuwe baan aan de slag kan. Hierdoor zie ik ook kans om nog even wat vrijetijd te pakken. Zo had ik plotseling vrij afgelopen donderdag, net zoals Sanne. Deze donderdag zou het 's ochtends slecht zijn, maar al snel flink opklaren. In de zeikregen gokken we het erop en rijden naar de trollstigen om Bispen te beklimmen. Eigenlijk wilden we er een klimroute op doen, maar in regen en mist kiezen we toch voor de normaalroute.
Na de hele tocht in de mist en regen gelopen te hebben trekt de lucht zich open naarmate we de top naderen. Dus toch opklaringen, zij het niet zo heftig als voorspeld.
Hier klimt Sanne de mist uit....
Sanne op de top van Bispen. Een spitse top die voor een fantastisch uitzicht moet zorgen. Zo niet voor ons! Wolken en af en toe blauwe lucht boven ons. Snel weer naar beneden, ik moet zo nog een paar uurtjes werken...
Met z'n tweetjes, daar waar we het liefst zijn.....

Onze volgende actie wordt een aparte. Natuurlijk heeft iedereen de rellen in Londen gezien. Daarnaast zijn er ook veel doden te betreuren bij verschillende festivalevenementen..... Ons volgende tripje gaat naar een groot festival in Londen. Dat verzin je niet van te voren. Wij gaan ons denk ik prima vermaken ;-) Jullie lezen het wel.