26.12.11

KERSTSTORM

Allereerst dit:



Een kerstkaart van ons zoals niemand'm ontvangen heeft. Ook dit jaar wederom geen kerstkaarten verstuurd, maar voor diegene die er absoluut een zal hebben, print bovenstaande foto uit en hang 'm er tussen. Hij is nog zelfgemaakt ook, vanuit ons raam door de kersversiering richting Juratind :-)

Begin December is er in het dorp de kerstboomviering. Als in Nederland Sinterklaas regeert dansen we hier in kringen om de kerstboom. Vorig jaar in 20 graden onder nul, dit jaar in de zeikregen....wat een contrast!

Twee heiligen....

Zowel Freeke als Sjoerdje volgen danslessen bij Gro. Een lokale danslerares die in Oslo woont maar een keer in de maand naar Åndalsnes komt om danslessen te organiseren. Freeke en nu ook Sjoerdje behoren ondertussen tot de vaste danseressen. Voor de kerst worden ze klaargestoomd voor de kerstopvoering. Voor Freeke was dit HipHop/Streetdance (helaas geen foto's slechts, lange, film)en Sjoerdje deed op Zaterdag de Vissendans en op Zondag (jawel we mochten twee dagen) de elvendans. Hier een kleine impressie van de fiskedans:
Sjoerdje temidden van haar vriendinnen Helene en Ida.


Op zaterdag was er ook muziekconcert. Freeke speelt piano en voorafgaand aan de voorstelling hebben ze (de cultuurschool) een 'intiem' pianoconcert in de bibliotheek georganiseerd. Ontzettende leuk. Op de foto staat Ingrid, een vriending van Freeke zodat je ziet hoe het daar was. Ook hier heb ik alleen een filmpje van Freeke.....dus die zien we niet.

De sneeuwcondities zijn niet al te best. De afgelopen twee jaar zijn we behoorlijk verwend. Dit jaar is het mild met veel regen. In Bjorli, echter, is het wat kouder en kunnen ze daardoor kunstsneeuw produceren. Michel was zo nieuwsgierig naar het skieen dat we besloten om naar Bjorli te gaan. Dat deden we twee weekenden totdat er ook goede sneeuw bij ons kwam en zelfs mooi weer.
Deze dag zijn Michel en ik Skarven op gegaan. Een behoorlijke uitdaging voor iemand die maar 2x op de piste geskied heeft om dan off-pist een berg af te skieen. Maar hij sloeg zich er kranig door heen en beleefde zelfs het jihaa moment door de poedersneeuw.

Heerlijk windstil liepen we naar de bergrug van Skarven die naar de top leidt.
Op de bergrug waaide het behoorlijk onaangenaam. Vanaf de top konden we niet direct naar beneden skieen. En moesten eerst een stukje de rug teruglopen. We klikken de ski's onder en moeten eerst een steil stukje af om daarna in lekkerder terrein door te skieen. Ik zeg dat ik het wel even voor doe, zodat Michel kan volgen. Wat ik niet wist is dat mijn ene schoen niet helemaal in de binding zat, dus bij de eerst bocht vliegt m'n ski af en verdwijnt 300 meter de berg af. FOK! Gelukkig zie ik 'm liggen en kom ik er op een been nog bij om 'm op te halen. De eerste toptur verliep dus niet helemaal zonder opstakels maar goed.....het seizoen is begonnen ;-)

Kleine meisjes worden groot! Zo was er aanmelding op school voor Sjoerdje. In Noorwegen starten kinderen met 6 jaar op school. Nu mochten ze allemaal was wennen in de schoolbanken en krijgen ze echt huiswerk mee.


Ondertussen volgens traditie, zagen we onze kerstboom uit het bos. Met een groepje gaan we op de ski's het bos van Aslak in om een mooie boom uit te zoeken.

Jaaaaaaah, dit jaar een hele mooie gevonden :-)
Zo'n tochtje met de kinderen in Noorwegen kan natuurlijk niet zonder worstjes grillen.

De winter komt twijfelachtig door. Tussen alle kwakkel momenten door is het hier gelukkig af en toe mooi. Sanne kon het niet laten om een fotootje van het ondertussen bekende uitzicht te nemen.
Skarven, Klauva, Kirketaket. We hebben al minstens 100 foto's van dit uitzicht, maar da's het leuke van in de bergen wonen. Ze zijn nooit hetzelfde!

24 december. Mijn vader jarig en hier in Noorwegen eigenlijk de belangrijkste kerstdag. Julaften, traditioneel gevierd met Pinnekjøt (soort spareribs van lam, maar dan anders klaargemaakt)en kadootjes uitpakken. Op de weersvoorspellingen lijkt het erop dat het de enige mooie dag van de kerstvakantie gaat worden dus ik waag het er maar snel nog op. Een vlug tochtje op Storhesten.
Poedersneeuw! Heerlijk skieen, beetje kort maar toch :-)

Sanne is deze kerst ook weer ijverig geweest en heeft zelf hele gezonde knackerbrød gemaakt die we rond gebracht hebben naar vrienden en kennissen.

Julaften vieren we met z'n viertjes. Sanne heeft heerlijk gekookt en, ondanks dat we het bijzonder rustig aan met kado's hebben gedaan, ligt het onder de boom helemaal vol. Sjoerdje en Freeke zijn hyper....


1e Kerstdag kregen we gezellig bezoek. Ze gingen op tijd naar huis en er was storm voorspeld. En die kwam er. Ze heette Dagmar. Een storm met een meisjesnaam? Tja, dat komt wel eens voor als de storm een orkaan blijkt te zijn! Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Windvlagen beukte op het huis waardoor het hele huis stond te trillen. Bomen gingen om en stroom viel iedere keer weg.
De kinderen hebben we allebei op onze slaapkamer gelegd, want die waren bang en de wind beukte precies op hun kant van het huis.
Eindelijk in slaapgevallen werd ik 's ochtends gewekt door een sms van de vrouw waar we een botenhuis huren. Het water heeft zo hoog gestaan dat de deuren weggeslagen zijn en alles los is gaan drijven. Gelukkig alles aan touw vastgelegd, maar we troffen een behoorlijke ravage aan. Ik heb Vincent gevraagd me te helpen en we reden naar het botenhuis. Onderweg troffen we veel omgewaaide bomen en andere dingen aan. Ook het Fjord zag helemaal bruin en lag bezaaid met allemaal 'dingen'. Echt bizar weer, en dan hadden we 'm hier niet eens op de volle sterkte.

Hopenlijk houd het weer zich voorlopig koest, daalt de temperatuur en komt er lekker veel sneeuw en zon :-)

3 reacties:

Henk zei

Hei,
Alle goeds en een minder stormachtig 2012!!!
El en Henk

Anoniem zei

Hoi allesammen!
Hou het wat minder in de gaten,maar vergeet het zeker niet!Blijf het leuk vinden om te lezen!En merk hoe "vernoorst"jullie al zijn en zeker de kinderen!!Mooi om te zien!De schoolklas,piano en dansvoorstelling.Geweldig!
Ga zo door en veel goeds voor 2012!
Gr.Caroline.

Anoniem zei

Hoi,

Die witte plaatjes zien er weer erg goed uit(de rest ook!).
Heb zelf ook weer erg veel zin om te boarden!
De beste wensen voor 2012 en laters.

Groeten,

Rob..