15.9.12

DE ZOMER VOORBIJ

Hei! Dit wordt even een kleine inhaalslag. Heb de blog een tijdje verwaarloosd en dan loopt de stapel foto's aardig op. Met als gevolg dat ik er dan geen zin meer in heb ;( Ik zal proberen de foto's van korte tekst te voorzien.....

De kinderen zijn weer terug uit Nederland en nu gaan we lekker met z'n viertjes naar zuid Frankrijk. Na dit takke eind 2 keer gereden te hebben, hebben we nu besloten decadent te gaan vliegen en een auto te huren. Heerlijk en een stuk relaxter!
Aangekomen in Castellane, waar we onze vakantie verblijven, genieten we van alles wat het hoge Noorden vreemd is.......
Heerlijke olijven in alle smaken en soorten, lekker!
Het zelfde geldt voor worsten, en al wat meer!
Een uitstapje naar Monte Carlo/Monaco. Je kijkt je ogen uit, wat een rijkdom. Niet normaal. Dat kan gewoon helemaal niet.
Alleen de reddingssloepjes op de jachten kunnen we al niet eens betalen.....
Onze prinsesjes voor het koninklijk paleis.
Freeke vermaakt/verveelt zich met stenen bij onze huurtent.
In de sidderende hitte maken we een wandeling naar een vallei waar allemaal fossielen in een wand zijn bloot gelegd. Wel aardig, en vooral Freeke vond het super interessant. Daarna in het dorpje naar het fosielenmuseum gegaan.Leuke combi.
Zomerplaatje! Lekker bruin ruggetje van Freeke.
De joker van het stel.
Dan zit het er weer op en dan helaas ook Daan en Marieke gedag zeggen. (jaja, ik stuur de foto's echt nog op....)

Na onze vakantie krijgen we Roelof en Evelien op bezoek. Ze moesten een optreden van the Boss gebruiken om dan eindelijk de oversteek te durven maken en trekken een aantal weken door Zweden en Noorwegen. Erg leuk dat ze bij ons een lang weekend blijven! En de betaling in natura is er een van de bovenste plank en zou ik bij deze in het vervolg voor een ieder als standaard willen stellen.
1,5kg hagelslag en 750gr vlokken. De pakken zijn zo groot dat het aantal pakken kokosbrood en flessen wijn niet eens meer op de foto paste. En zelfs bij het vertrek lieten ze een volle koelkast achter. Imponerend!
Wij hebben ze als tegenprestatie op verse vis getrakteerd. Eerst wel even zelf vangen natuurlijk.
Sjoerdje ook aan de hengel natuurlijk ;-)
Helaas hadden Evelien en Roelof niet te best weer tijdens hun bezoek, maar dat bracht ook wel weer pracht plaatjes met zich mee. Check die zeilboot!
Gelukkig hebben ze de dag erna nog wel Romsdalseggen in pracht weer kunnen lopen :-)

Hiep, Hiep, Hoera! Freeke 10 jaar!
We vieren het met een klein klubje. Het is hier de gewoonte de hele klas uit te nodigen maar doordat Freeke in de vakantie jarig is kunnen we daar redelijk ongezien onderuit komen. Freeke vond het ook leuker, we hebben 2 vriendinnen uitgenodigd en zijn in Molde gaan bowlen. Daarna thuis lekker poffertjes gegeten in de tuin!
spelen en eten in de tuin.
Poffertjes op onze grilpan! Prachtuitvinding. En poffertjes kennen ze hier niet. Een succes!
Melina blijft na het feestje slapen. We zetten de tent op in de tuin en ze slapen lekker buiten vannacht.

De volgende dag is het prachtig weer en gaan we klimmen met z'n allen in Vengedalen. Bij het vertrek vragen de buren wat we gaan doen en zij willen ook mee. Wordt een gezellige boel!
Freeke en Melina aktief in de touwen!
Natuurlijke speeltuin. Lekker klimmen en klauteren en op uitstekende rotspuntjes balanceren.
Sjoerdje is misschien nog wel het meest 'hekta'. Ze vliegt omhoog, fantastisch. Alleen kwam ze er boven pas achter hoe hoog ze zat. Maar goed, ook zij is weer beneden gekomen ;-)

Zolang het weer het toelaat genieten we er nog maar even van. Even chillen op kolmanneset (strandje aan de fjord)Sanne heeft de 'hobie' gepakt en is over het water naar kolmanneset gekomen. Ik sta ondertussen een visje te vangen.......

De kinderen zijn een dagje onder de pannen bij vriendinnen en ik besluit na het positieve weerbericht een dagje vrij te nemen. Sanne heeft haar zinnen op de Store Trolltind gezet, dus dat gaat'm worden vandaag. Het is de hoogste top in rij rotspunten die vanaf de Trollstigen relatief makkelijk te beklauteren is. Vanaf de andere kant, echter, knalt deze met een 1000 meter steile wand uit het dal. Een fenomeen!
Na veel blokkenveld begint de klim wat meer in de hoogte te gaan.
Door de bak sneeuw die laat in mei nog gevallen is, liggen er nog steeds sneeuwveldjes in de flank die af en toe best steil zijn.
Tussen een paar pinakels in is Bruraskaret. Vanaf hier kijk je direct recht het dal in. Misselijkmakende hoogte!
Ik wil net effe verder over het randje kijken......
Dramatisch uitzicht vanaf de top recht het Romsdal in en met een blik in de Trollveggen.
Bij thuiskomst lekker bijtanken met fruit uit onze eigen tuin!
En nog meer!

Ook de jacht op prinsessenturen gaat door. Freeke is'm vorig jaar gestart en Sjoerdje is ook zojuist begonnen. Zeven bergtoppen in zeven verschillende regio's en je bent bergprinses. Samen met Agnes en haar moeder Christel, Sanne, Freeke en haar vriendin Sylvia beklimmen ze Moanebba. 1 van de 7.
Onderweg komen ze langs de 'pengertre' oftewel geldboom. Even een muntje erbij stoppen!
Sjoerdje en Agnes op de top!

Volgende dag ga ik met Freeke nog een andere prinsessentop op. Kjøsen, in Måndalen, een top met prachtig uitzicht op zowel vergletscherde toppen van Sunnmørsalpene en aan de andere kant de fjord en de oceaan. Helaas wat minder weer, maar dat mocht de pret niet drukken!
Freeke op de top van Kjøsen.

De zondag chillen we met Filip, Christel en de kinderen bij Gjerdsetvatnet. Hoewel het weer twijfelachtig is, is de watertemperatuur van de zelfde kwaltiteit.......
Maar wel leuk!
Sanne heeft het ook aangedurft.
Dan zit er nog maar 1 ding op. Gewoon erin duiken........15 graden is niet warm! Maar best okey na een tijdje.
Na het zwemmen de vetreserves weer aanvullen met chippies!

Dan is het over met het luizeleventje! Sjoerdje heeft haar eerste echte schooldag en Freeke start nu in de 5e (vergelijkbaar voor Sjoerdje is gr3 en voor Freeke gr7 in Nederland).
Allebei een nieuwe rugzak! Altijd spannend (weer)de eerste schooldag!
Sjoerdje heeft het prima naar haar zin.

Het weer en de natuur neemt hier een drastische wending. We zitten plots midden in de herfst. De bergen veranderen van kleur. De eerste sneeuw is alweer in de bergen gevallen. We houden van de herfst. Hoewel die nu nog vooral nat is geeft'ie wel prachtige kleuren!
En ook mooie luchten!

Op een redelijke zaterdag beklim ik met Filip Bispen. We starten direct omhoog van de trollstigen over de zuidgraat naar de top. Een derde graads klim/klauter route. Op een klein spannend momentje na, een lekkere klauterroute naar de top. 'Ken net' zonder touw.
Filip klautert omhoog met het toeristencentrum van Trollstigen in de diepte achter hem.
Een pracht top tussen gletchers en fjord! We nemen de makkelijkere normaal route langs de andere kant weer naar beneden :-)

School is begonnen voor Sjoerdje, maar er bleek ook behoefte aan voetbaltraining voor de 1e klassers. Aangezien ik toch al trainer ben van het elftal van Freeke dacht ik dat die kleintjes er ook nog wel bij kunnen.....
Dus nu zit Sjoerdje met haar vriendjes en vriendinnen echt op voetbal! Supertrots is ze, vooral op haar scheenbeschermers :-)

Met mijn excollega Gjermund en zijn kinderen (goede vriendinnen van Freeke en Sjoerdje)beklimmen we nog een prinsessentop! Gridsetskolten in Innfjorden.
De ochtend start met een gigabui, maar later op de dag is het beter voorspeld. Nu die pot met goud nog....
Op de kol onder de top wordt het Lars teveel en doet een lekker dutje in de herfststruiken. Magnhild, zijn moeder, blijft bij'm terwijl de rest doorgaat naar de top.
Voordat je op de top komt moeten we eerst over grote stenen klauteren.
Freeke op de top, nog 1 te gaan.
Gridsetskolten is wereldberoemd onder basehoppers. De steile westwanden waar ze vanaf springen. Maar ook het uitzicht van de top is de moeite waard! Wij lopen wel naar beneden.
Even later volgen ook Sjoerdje en Anna over de grote blokken......
.....nog meer blokken......
.....en ook de top!
Wat zijn die twee flink zeg. Een erg lange tocht en alleen maar lachen en zingen. Petje af!
Even van het uitzicht genieten na al die inspanning.

In wat vrije uurtjes is Sanne vlijtig aan de slag gegaan met de, nog steeds rode, garage. Maar sinds gisteren is deze ook helemaal in stijl! Goed gedaan hoor!
Sanne met een echte zaag en werkbroek.....
Het resultaat.

Volgende project is de veranda.......