23.12.12

GOD JUL OG GODT NYTTÅR!

Allemaal een fijne kerst en een bijzonder goed nieuwjaar gewenst!!!

Liefs,

Freeke, Sjoerdje, Sanne en Remko




7.10.12

Plots is het weer herfst

Hei! onderstaand plaatje verklaart waarom er nu relatief snel weer een blog is ontstaan.....juist, een typische 'binnendag'. Er valt echt schokkend veel regen en de watervallen zwelgen aan en storten zich naar beneden als nooit tevoren. Terwijl het noodweer is buiten 'kosen' wij ons binnen met franse kaas en rode wijn :-) En dan maar weer wat fotootjes ordenen.

Zoals vorige keer al aangegeven is ons volgende bouwproject de veranda. Maar voordat daar aan begonnen kan worden moet de fundering gestort worden. Dat doen we zelf dus 5 gi-gaten gegraven en de hernia knipoogt weer naar me.......
Daarna beton storten en zorgen dat alles waterpas en in lijn staat! Degene die me kennen zien dat het nauwkeurigheids tongetje uit de mond hangt.....dan is het serieus!
Op een mooie winderige zondag lopen we samen met Annelies, Milou en Kari de oude Trollstigenweg. Duidelijk begint het herfst te worden en verschijnen de prachtige herfstkleuren. Een relaxed tochtje en doet ons allen erg denken aan vroeger ff uitwaaien op het strand.
Daarna spelen we nog even de toerist op het trollstigenplateau. Erg leuk uitzicht op de Trollstigen vanaf een overhangend plateau met glazen wanden.
Een weekje later staat een (ondertussen) oude bekende op de stoep. Patrick! Hij moest plots weer eens in Oslo zijn en heeft zijn reis doorgeboekt naar Molde. Het belooft dit weekend prachtig weer te worden en Sanne en ik besluiten de maandag vrij te nemen om met hem på tur te gaan. De zondagmiddag dat 'ie aankomt doen we het rustiger aan en gaan we vissen bij kolmanneset. En als op zijn wenken bedient (hij wilde graag grillen) maken we vuur en grillen 'pinnebrød'. Volgens Noorse traditie moet het worst met brood zijn maar ik heb een pest hekel aan grillen en Sanne aan worst met brood. Dus zodoende hebben we toch alle drie onze zin. De kinderen zijn niet zo lastig en vinden alles wel prima!
Sjoerdje snijdt haar eigen grillpin..........levensgevaarlijk zo'n kapmes.
De maandag is aangebroken. Sanne en ik hebben vrijgenomen om met Patrick på tur te gaan. We rijden weer de trollstigen op om richting Bispen en Kongen (de twee meest kenmerkende toppen bij de trollstigen)te lopen.
Als we op het zadel tussen Bispen en Kongen staan moeten we beslissen welke het wordt. Een iets langere en spannendere tocht door de zuidwand/graat van Kongen of de kortere steile klim door de noordflank/graat naar de prachtig spitse top van Bispen? Patrick kiest Bispen.......
Wat is het verschil tussen noord- en zuidhelling? Sneeuw! De hogere toppen zijn al met een laagje poeder bedekt en blijft lekker liggen aan de noordkant. Hier krijgen we al snel mee te maken en maakt van het steile loop/klauter pad plotseling een delicate alpine tocht.....
Sneeuw en deels ijs maakt voor ontspannen geen plaats. Goed opletten want uitglijden is geen optie. Natuurlijk kunnen we omkeren, maar toch eerst even kijken hoe het verderop is.......Dat volhoudend sta je opeens op de top.
Vlak onder de top draai je de westwand in waar de zon lekker in komt en de sneeuw heeft doen verdwijnen. Ver beneden kijken we op Bispenvatnet waar al een laagje ijs op ligt.
De laatst meters naar de top. Een prachtige dag in een prachtige omgeving. Heerlijk!
Fantastisch, midden tussen gletchers en fjorden sta je op de top van Bispen. Deze top verveelt nooit!
Sanne en Annelies hebben toevallig op de zelfde dag een dagje vrij en beluiten samen Romsdalseggen te lopen. Eerst de kinderen op school droppen en gaan!
Annelies is klaar met de steilste partij van de graat. Ze houden het droog maar slecht weer is op komst.
Langzaam worden de romsdalsfjella opgeslokt door de regenwolken. Nog even doorlopen en het steile Nesaksla naar beneden.......
Ja, denk nou niet dat we helemaal los liggen. Nee we hebben nog wel enig kontakt met de 'echte' wereld. Natuurlijk spelen we Wordfeud.....
Erika, mijn zus, belde een tijdje terug dat ze behoefte had er even tussen uit te knijpen en wilde dat graag bij ons doen. Natuurlijk welkom! Ze treft het erg, het is prachtig weer en de herfst zet de natuur in vuur en vlam! Voor Freeke rest er nog slechts 1 prinsessentur en Erika mag er getuige van zijn. We rijden naar Vågstranda om daar Storhaugen op te gaan. Het is de makkelijkste van de 7 'toppen' die de prinsessen moeten beklimmen maar deze is er wel een van een bijzondere schoonheid.
Tijdens de tocht plukt Freeke bosbessen en rijgt ze aan een grasspriet en deelt ze rond! Heerlijk en gezond tochtvoer! Sjoerdje en Freeke zijn blij verrast dat de tocht erg meevalt en dat stemt ze goed!
Freeke chilt even een steen.....
Ook spelen we nog wat verstoppertje....
Daar loopt het gevolg....... Zodra je boven de bomen komt blijf je een pracht uitzicht houden richting Molde en de Oceaan.
Sjoerdje probeert de tocht op haar handen te lopen....
Daar is de grote 'varde'. Freeke is Fjellprinses en ook Sjoerdje heeft er weer 1 bij op haar lijstje.
Prachtig uitzicht naar alle kanten. Genieten hier!
Erika voelt zich nietig en laat ook al het groots op haar inwerken.
Nu is het wachten op de timmermannen die de veranda gaan maken, want ja, wat is een winter zonder sneeuwscheppen van de verranda........tja, eentje zonder hernia waarschijnlijk ;-) We zien de toppen hier langzaam wit worden en er wordt alweer flink gediscussieerd wanneer de winterbanden eronder moeten.......krijg weer zo'n zin om te skieen! Kan bijna niet wachten.........

15.9.12

DE ZOMER VOORBIJ

Hei! Dit wordt even een kleine inhaalslag. Heb de blog een tijdje verwaarloosd en dan loopt de stapel foto's aardig op. Met als gevolg dat ik er dan geen zin meer in heb ;( Ik zal proberen de foto's van korte tekst te voorzien.....

De kinderen zijn weer terug uit Nederland en nu gaan we lekker met z'n viertjes naar zuid Frankrijk. Na dit takke eind 2 keer gereden te hebben, hebben we nu besloten decadent te gaan vliegen en een auto te huren. Heerlijk en een stuk relaxter!
Aangekomen in Castellane, waar we onze vakantie verblijven, genieten we van alles wat het hoge Noorden vreemd is.......
Heerlijke olijven in alle smaken en soorten, lekker!
Het zelfde geldt voor worsten, en al wat meer!
Een uitstapje naar Monte Carlo/Monaco. Je kijkt je ogen uit, wat een rijkdom. Niet normaal. Dat kan gewoon helemaal niet.
Alleen de reddingssloepjes op de jachten kunnen we al niet eens betalen.....
Onze prinsesjes voor het koninklijk paleis.
Freeke vermaakt/verveelt zich met stenen bij onze huurtent.
In de sidderende hitte maken we een wandeling naar een vallei waar allemaal fossielen in een wand zijn bloot gelegd. Wel aardig, en vooral Freeke vond het super interessant. Daarna in het dorpje naar het fosielenmuseum gegaan.Leuke combi.
Zomerplaatje! Lekker bruin ruggetje van Freeke.
De joker van het stel.
Dan zit het er weer op en dan helaas ook Daan en Marieke gedag zeggen. (jaja, ik stuur de foto's echt nog op....)

Na onze vakantie krijgen we Roelof en Evelien op bezoek. Ze moesten een optreden van the Boss gebruiken om dan eindelijk de oversteek te durven maken en trekken een aantal weken door Zweden en Noorwegen. Erg leuk dat ze bij ons een lang weekend blijven! En de betaling in natura is er een van de bovenste plank en zou ik bij deze in het vervolg voor een ieder als standaard willen stellen.
1,5kg hagelslag en 750gr vlokken. De pakken zijn zo groot dat het aantal pakken kokosbrood en flessen wijn niet eens meer op de foto paste. En zelfs bij het vertrek lieten ze een volle koelkast achter. Imponerend!
Wij hebben ze als tegenprestatie op verse vis getrakteerd. Eerst wel even zelf vangen natuurlijk.
Sjoerdje ook aan de hengel natuurlijk ;-)
Helaas hadden Evelien en Roelof niet te best weer tijdens hun bezoek, maar dat bracht ook wel weer pracht plaatjes met zich mee. Check die zeilboot!
Gelukkig hebben ze de dag erna nog wel Romsdalseggen in pracht weer kunnen lopen :-)

Hiep, Hiep, Hoera! Freeke 10 jaar!
We vieren het met een klein klubje. Het is hier de gewoonte de hele klas uit te nodigen maar doordat Freeke in de vakantie jarig is kunnen we daar redelijk ongezien onderuit komen. Freeke vond het ook leuker, we hebben 2 vriendinnen uitgenodigd en zijn in Molde gaan bowlen. Daarna thuis lekker poffertjes gegeten in de tuin!
spelen en eten in de tuin.
Poffertjes op onze grilpan! Prachtuitvinding. En poffertjes kennen ze hier niet. Een succes!
Melina blijft na het feestje slapen. We zetten de tent op in de tuin en ze slapen lekker buiten vannacht.

De volgende dag is het prachtig weer en gaan we klimmen met z'n allen in Vengedalen. Bij het vertrek vragen de buren wat we gaan doen en zij willen ook mee. Wordt een gezellige boel!
Freeke en Melina aktief in de touwen!
Natuurlijke speeltuin. Lekker klimmen en klauteren en op uitstekende rotspuntjes balanceren.
Sjoerdje is misschien nog wel het meest 'hekta'. Ze vliegt omhoog, fantastisch. Alleen kwam ze er boven pas achter hoe hoog ze zat. Maar goed, ook zij is weer beneden gekomen ;-)

Zolang het weer het toelaat genieten we er nog maar even van. Even chillen op kolmanneset (strandje aan de fjord)Sanne heeft de 'hobie' gepakt en is over het water naar kolmanneset gekomen. Ik sta ondertussen een visje te vangen.......

De kinderen zijn een dagje onder de pannen bij vriendinnen en ik besluit na het positieve weerbericht een dagje vrij te nemen. Sanne heeft haar zinnen op de Store Trolltind gezet, dus dat gaat'm worden vandaag. Het is de hoogste top in rij rotspunten die vanaf de Trollstigen relatief makkelijk te beklauteren is. Vanaf de andere kant, echter, knalt deze met een 1000 meter steile wand uit het dal. Een fenomeen!
Na veel blokkenveld begint de klim wat meer in de hoogte te gaan.
Door de bak sneeuw die laat in mei nog gevallen is, liggen er nog steeds sneeuwveldjes in de flank die af en toe best steil zijn.
Tussen een paar pinakels in is Bruraskaret. Vanaf hier kijk je direct recht het dal in. Misselijkmakende hoogte!
Ik wil net effe verder over het randje kijken......
Dramatisch uitzicht vanaf de top recht het Romsdal in en met een blik in de Trollveggen.
Bij thuiskomst lekker bijtanken met fruit uit onze eigen tuin!
En nog meer!

Ook de jacht op prinsessenturen gaat door. Freeke is'm vorig jaar gestart en Sjoerdje is ook zojuist begonnen. Zeven bergtoppen in zeven verschillende regio's en je bent bergprinses. Samen met Agnes en haar moeder Christel, Sanne, Freeke en haar vriendin Sylvia beklimmen ze Moanebba. 1 van de 7.
Onderweg komen ze langs de 'pengertre' oftewel geldboom. Even een muntje erbij stoppen!
Sjoerdje en Agnes op de top!

Volgende dag ga ik met Freeke nog een andere prinsessentop op. Kjøsen, in Måndalen, een top met prachtig uitzicht op zowel vergletscherde toppen van Sunnmørsalpene en aan de andere kant de fjord en de oceaan. Helaas wat minder weer, maar dat mocht de pret niet drukken!
Freeke op de top van Kjøsen.

De zondag chillen we met Filip, Christel en de kinderen bij Gjerdsetvatnet. Hoewel het weer twijfelachtig is, is de watertemperatuur van de zelfde kwaltiteit.......
Maar wel leuk!
Sanne heeft het ook aangedurft.
Dan zit er nog maar 1 ding op. Gewoon erin duiken........15 graden is niet warm! Maar best okey na een tijdje.
Na het zwemmen de vetreserves weer aanvullen met chippies!

Dan is het over met het luizeleventje! Sjoerdje heeft haar eerste echte schooldag en Freeke start nu in de 5e (vergelijkbaar voor Sjoerdje is gr3 en voor Freeke gr7 in Nederland).
Allebei een nieuwe rugzak! Altijd spannend (weer)de eerste schooldag!
Sjoerdje heeft het prima naar haar zin.

Het weer en de natuur neemt hier een drastische wending. We zitten plots midden in de herfst. De bergen veranderen van kleur. De eerste sneeuw is alweer in de bergen gevallen. We houden van de herfst. Hoewel die nu nog vooral nat is geeft'ie wel prachtige kleuren!
En ook mooie luchten!

Op een redelijke zaterdag beklim ik met Filip Bispen. We starten direct omhoog van de trollstigen over de zuidgraat naar de top. Een derde graads klim/klauter route. Op een klein spannend momentje na, een lekkere klauterroute naar de top. 'Ken net' zonder touw.
Filip klautert omhoog met het toeristencentrum van Trollstigen in de diepte achter hem.
Een pracht top tussen gletchers en fjord! We nemen de makkelijkere normaal route langs de andere kant weer naar beneden :-)

School is begonnen voor Sjoerdje, maar er bleek ook behoefte aan voetbaltraining voor de 1e klassers. Aangezien ik toch al trainer ben van het elftal van Freeke dacht ik dat die kleintjes er ook nog wel bij kunnen.....
Dus nu zit Sjoerdje met haar vriendjes en vriendinnen echt op voetbal! Supertrots is ze, vooral op haar scheenbeschermers :-)

Met mijn excollega Gjermund en zijn kinderen (goede vriendinnen van Freeke en Sjoerdje)beklimmen we nog een prinsessentop! Gridsetskolten in Innfjorden.
De ochtend start met een gigabui, maar later op de dag is het beter voorspeld. Nu die pot met goud nog....
Op de kol onder de top wordt het Lars teveel en doet een lekker dutje in de herfststruiken. Magnhild, zijn moeder, blijft bij'm terwijl de rest doorgaat naar de top.
Voordat je op de top komt moeten we eerst over grote stenen klauteren.
Freeke op de top, nog 1 te gaan.
Gridsetskolten is wereldberoemd onder basehoppers. De steile westwanden waar ze vanaf springen. Maar ook het uitzicht van de top is de moeite waard! Wij lopen wel naar beneden.
Even later volgen ook Sjoerdje en Anna over de grote blokken......
.....nog meer blokken......
.....en ook de top!
Wat zijn die twee flink zeg. Een erg lange tocht en alleen maar lachen en zingen. Petje af!
Even van het uitzicht genieten na al die inspanning.

In wat vrije uurtjes is Sanne vlijtig aan de slag gegaan met de, nog steeds rode, garage. Maar sinds gisteren is deze ook helemaal in stijl! Goed gedaan hoor!
Sanne met een echte zaag en werkbroek.....
Het resultaat.

Volgende project is de veranda.......