22.1.13

KOUDE START

De kerst is goed doorstaan, maar wat is het koud hier. Al minstens een maand is de temperatuur hier niet boven de -10 geweest. Heel de wereld is wit uitgeslagen en helaas is dat niet van de sneeuw. Normaal waren we in deze tijd vollop aan het skieen, zoniet dit jaar. Het witte goud laat het massaal afweten en in de plaats daarvan zitten we al weken in mega grote koelcel :(

Na een paar verdwaalde vlokjes trekken we erop uit om te sleeen. De sneeuw is direct zo hard bevroren dat je er het alfabet uit kunt zagen. Sluit mooi aan op de schoollessen van Sjoerdje!

Freeke was erg nieuwsgierig naar het lopen op sneeuwschoenen. Bij mijn oude G-Sport kun je deze lenen en zo hebben we een mini tochtje op sneeuwschoenen gelopen. Gelukkig hadden we de slee mee, want ze had er al snel genoeg van. Tja, je moet nog steeds zelf lopen.......


Aangezien ik/we gefrustreerd raak door al die witte toppen waar niet vanaf te skieen valt, trek ik maar mijn stijgijzers aan en ga gewapend met een pickel Søre Klauva op. Heerlijk om weer 'ns lekker te zweten en op een prachtige top te staan!!

Wat kun je als er geen sneeuw is om te skieen, langrennen, enz. Hoe train je dan? Hardlopen ja! En hoe ziet dat er uit met -15 graden...........Zo dus. (voor de duidelijkheid, het is Sanne. De baardgroei had ze liever geheimgehouden maar is nu uitgekomen :)

Met Filip, Christel en de kinderen hopen we nog een glimp van de zon op te vangen. Helaas te laat! Dan maar een vuurtje maken en warme chocomelk drinken in de snijdende koude wind. Daarna vluchten we het huis in en oefenen we tricks op het indoboard. Echt een aanrader! Check www.indoboard.com. Super!

De kultuurschool waar zowel Freeke als Sjoerdje bij dansen en piano speelt (Freeke) geeft voor de kerst een voorstelling. Erg leuk om het resultaat te zien en horen van al die maanden oefenen. Volgende dag stond Sjoerdje pontificaal in de krant met haar ingestudeerde 'moves'.

Pepernoten horen bij December. En hoewel je ze hier ook in de winkel kunt kopen is het leuk om ze zelf te maken! (Veel lekkerder ook trouwens)

En wat een huisvlijt! Een echt Pepperkake huis. Het koste wat inspanning, gescheld en uiteindelijk toch ook trots :) Allebei een huis Pepperkakehus gemaakt. 

Zoals iedereen wel weet, doen we niet aan kerstkaarten. Hier in Noorwegen is dat ook niet heel gebruikelijk. Wel worden er kaartjes met een presentje rond gedeeld aan vrienden. Sanne heeft dit jaar waanzinnig lekkere noten-vijgen broodjes gebakken en in kerstverpakking gepresenteerd. Daarna was het mijn werk om ze rond te brengen. Super lekker met een blauwschimmelkaasje en rode wijn!

En toen was het na de 4e adventskaars echt kerst!

Nog even snel een kerstboom scoren die we in de kou wegkapen uit het bos van Aslak (wel met toestemming hoor)


Oudjaarsavond hebben de kinderen lekker gegourmet samen met Milou en Kari. Vincent en Annelies bleven  eten en natuurlijk was Heleen bij ons op bezoek om kerst en oud en nieuw te vieren!

Aangezien de sneeuw uit blijft zit er nog maar een ding op.........schaatsen! Waar ik op het nederlandse journaal de ijsmeesters maar moeizaam 4cm zie prikken kom je hier helemaal niet door het ijs heen met een prikken. Het ijs is minstens 50cm dik en spekglad doordat er geen vlok sneeuw gevallen is! De omgeving is iets anders dan gezellig drukke vaarten met koek en sopie, maar toch ergens wel bevredigend :)




Ook hier in Isfjorden hebben ze een veld ondergespoten en grote lichtmasten geplaatst. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Echt een succes. Op zondagen en speciale avonden in de week wordt er ook warme limonade geschonken voor de kinderen.


  




Sjoerdje is op school druk aan het schrijven. Maar zoals ze praat, schrijft ze ook en dat zorgt voor een nogal babelonische spraakverwarring.........
  
Zoals je hieronder ziet is het keurig fonetisch geschreven, maar toch klopt er iets niet.......


En dan tot slot. Ik kon het niet laten. Kwam op m'n werk en zag deze kop in de krant. Daar loop je niet zo maar voorbij, dan kijk je toch nog een keer wat er staat..........