28.6.07

TED DE BRAAK

Onlangs het verzoek gekregen van de noorse VVV of ze onze weblog mogen gebruiken in hun reklame uitingen. Er is bijna geen site over Noorwegen met zoveel ‘zon en blauwe lucht’ foto’s als deze……
Tja, met deze log dus even wat tegengas en daarmee wat donkere wolken op de gevoelige plaat (chip tegenwoordig). Je begrijpt dat we deze site niet commercieel gaan maken anders moet ik straks nog gaan verkondigen dat het hier zo fantastisch is! Niet dus, dat houden we geheim……………….


Maar eerlijk is eerlijk, het weer van de afgelopen drie maanden is echt overwegend goed geweest. We hebben wel sneeuw, regen en storm gehad maar de zon heeft echt de overhand. Als ik zo nu en dan een Noor vertel dat het weer me meevalt, schieten ze allemaal in de lach en zeggen ze dat we nog maar even af moeten wachten……..

Over anderhalve week komen mijn ouders kijken hoe we erbij zitten en bovenal kijken hoe het met de kleinkinderen gaat. Niet geheel toevallig valt hun bezoek gelijk met het Norsk Fjellfestival. Dit is het grootste bergsportfestival van de Noorsewereld. Er worden allemaal tochten gedaan, lezingen gehouden, cursussen gegeven en gefeest. Dus de oppas is geregeld, haha!
En inderdaad voor wat hoort wat, dus ik ben vorige week begonnen met mijn eigen bier te ‘leggen’. Een grote ton (25 liter) ontsmetten, water erin, bierstroop/mix erin, kilootje suiker erbij en tot slot het gist. Mengen de boel en afsluiten met een deksel voorzien van een waterslot. Volgende week zou het klaar moeten zijn, dus pa, als het goed is staat er straks 23 liter voor je koud!

Anderhalve week geleden zijn we op een mooie zaterdag naar het plaatjse Rødven gereden (20 km hier vandaan). Achter het dorpje (gat) staat een berg met de naam Skåla. Vanaf hier beloven ze een mooi uitzicht over Romsdalfjellet en de rest van de toppen van Møre og Romsdal. Zelfs de oceaan moet te zien zijn………
Geen moeilijke tocht, duidelijk paadje (nergens op de kaart, moet je dus maar net weten). Je zou er een uurtje over doen naar boven, maarja dan ga je er niet van uit dat er twee kleine trolletjes mee zijn. Maar wat schetst onze verbazing? Freeke loopt in een uur en vijf minuten fluitend omhoog. Ze vindt het fantastisch!?
Het uitzicht is ook echt waanzinnig, echt een topdag! En wat dan het gekke is, je rijdt weer naar beneden even thuis lunchen en dan de boodschappen doen, even klussen in de tuin, etc. Kortom gewoon de dingen die je zo al doet op een dag, terwijl je ’s ochtends op zo’n mooi punt met zulk mooi uitzicht in zo’n goede sfeer staat.

Freeke vermaakt zicht erg goed! Onwaarschijnlijk hoe makkelijk ze over de taalbarrière heen springt. Eigenlijk is er nauwelijks sprake van een barrière, het is maar een hobbeltje.We genieten ervan om te zien hoe makkelijk ze met de noorse kinderen speelt op de barnehage, hoe de leiding op haar reageert, etc.
De barnehage bestond laatst 30 jaar en dit werd gevierd met een film over hoe het er aan toe gaat bij de barnehage. De film werd vertoond in de echte bioscoop van Åndalsnes en je moest ook echt een kaartje kopen, net echt. Vanaf het moment dat we binnenstapte waren we Freeke al kwijt, die was gelijk al met vriendinnetjes verdwenen. Tot onze verbazing kwam Freeke ook nog behoorlijk prominent in de film voor. Leuk hoor! Natuurlijk zaten we daar ook best wel in het kader van de intergratie. Het moment om ook andere ouders te ontmoeten. Maarja, dat is dan weer typisch noors, het licht gaat aan en iedereen rent de bioscoop uit (zelfs door de nooduitgang! Echt waar) en gaat naar huis. Wel apart, ik gebruik gewoon Rexona for men.

Verder volgt Freeke deze week iedere dag de zomercursus barnedans, dat vindt ze echt super! Zaterdag volgt er zelfs een optreden in het centrum van Åndalsnes.

Enne, de boer die verderop in het dal woont is zo vriendelijk, uch, om het veld voor ons huis te gieren! Vandaag kwam hij een aantal keer langs en hij nam Freeke mee op de traktor, een groot feest natuurlijk! Hoe romantisch en idyllisch het ook lijkt, het buiten eten hebben we vanavond maar even overgeslagen………Enne bedankt.

Afgelopen week ook nog leuk bezoek gehad. Ik zal proberen er geen ingewikkeld verhaal van te maken maar heel toevallig woont er in Isfjorden een jongetje Thomas met een nederlandse vader. En de zus (Edith) van deze vader kennen wij weer uit Haarlem, dus zodoende stonden de opa en oma van Thomas bij ons op de stoep. Zij kwamen Thomas ophalen en plakte er een weekje vakantie aan vast. We hebben een gezellige avond gehad en ik weet niet of ik van die psychopatisch vragende blikken had, maar de volgende dag kregen we op de camping een heerlijke fles wijn van ze! Nog bedankt!!
Datzelfde weekend zijn onze Noorse buren ook op bezoek geweest! Erg gezellig, erg laat erg vermoeiend! Wat een concentratie om heel de avond Noors te praten………
Wat nog wel interessant is, is dat de buurman bij het bedrijf werkt waar ik al eerder over geschreven heb. Het bedrijf dat controles en reperaties uitvoert op hoogte (hoogspanning, booreilanden, etc) Hij gaf aan wellicht iets voor me te kunnen betekenen, dus ik zit weer in de race daar.

Gisteren (26 juni) was een memorabel moment. Het eerste moment dat Sanne en ik echt samen iets zijn gaan doen. Anita wilde oppassen en wij zijn na het eten rond 20.30 nog een kveldstur gaan maken richting de Store Hesten, een top recht tegenover ons huis. Zes weken geleden heb ik op het kleine broertje, de Lille Hesten, mijn enkel verstuikt. Dus nu een goede test om te checken hoe het er voor staat. Even voor de info, het gaat wel, maar niet top. Gedurende de dag trok het helemaal open, dus we hoopten op een mooi uitzicht in mooi weer. Helaas betrok het ’s avonds weer en hebben de tocht grotendeels in de mist gelopen. 150 Meter onder de top zijn we na een kop thee weer afgedaalt want de mist werd steeds dikker en je moet over een behoorlijk grote vlakt terug. Dat is in de dikke mist niet echt fijn. Maar het was top, heerlijk even met z’n tweeen onder weg. We hebben Anita dus maar direct voor iedere week een avond geclaimd!
Leuk om te weten, is dat de foto’s gemaakt zijn rond 22.30 uur ’s avonds in zwaar bewolkt weer. Afgelopen weekend was het Sankt Hans waarbij de midzomernachtzon gevierd wordt. Het is wel even wennen dat het ’s nachts gewoon licht blijft maar het geeft je wel mogelijkheden om na je werk nog even på tur te gaan!

Een tijd geleden stonden ze in de krant al allemaal aangekondigd. De grote cruiseschepen die Åndalsnes aandoen als onderdeel van de Hurtigruten (de oude postbootroute langs de noorse kust). Afgelopen week is de grootste langsgeweest, deze biedt 2680 passagiers een slaapplaats! Niet normaal, zo groot!
Als ik ’s ochtends naar mijn werk rijd, zie ik ‘m al aan komen varen. Een klein blokje op de fjord tussen de hoge bergen. Een pluimpje rook uit de schoorsteen en het water is glad. ’s Middags rijd ik weer terug en ligt hij aangemeerd in Åndalsnes. Wat een mega groot ding is dat zeg. Wel mooi om te zien! Opeens is Åndalsnes ook ontzettend druk met voornamelijk Engelsen, Italianen en Japanners.

Remko

NB: De titel van deze log slaat natuurlijk nergens op, maar is meer een geintje van Sanne en mij. Een typische ‘had je bij moeten zijn’……
Maar dan toch de uitleg, Ted de Braak is fonetisch voor Det er bra (dat is goed). Zo hebben we nog ‘Verse sneeuw’ en ‘Verse koe’ . Jullie opdracht voor de volgende keer om de Noorse tekst erbij te zoeken. (Zowel Hans als Sandra zijn uitgesloten van deelname….(-;)

12.6.07

TOPPRESTATIES DOOR kleine MENSEN

Het is te makkelijk om nu opmerkingen te gaan maken over mijn prestaties in verhouding tot mijn lengte. Hiermee hoop ik dat ik het gras voor de voeten weggemaaid heb.

Hmmm, leuk bruggetje……

Ons probleem met inburgeren is dat we niet meer opvallen tussen de Noren…..(huhh?). Sanne loopt in haar ondergoed op het terras, zoals de Noren. We eten veel vis, zoals de Noren. We hebben twee auto’s waarvan 1 vierwheeldrive, zoals de Noren. We grillen worstjes, zoals de Noren. We gaan graag på tur, zoals de Noren. En jawel, we hebben nu ook een echte grasmaaimachine op benzine, zoals de Noren! Lachuh hoor, Sanne achter dat ding aan rennend door de tuin.

Nee, de titel van deze log slaat 100% op Freeke en Sjoerdje. Een aantal keer schreef ik er al over maar nu is het dan echt zover. Sjoerdje loopt!!!! Dit is natuurlijk het begin van de ellende want ze is wat ondernemender dan Freeke en ze luisterd slechter. Dat gaan we dus beleven……

Freeke loopt ook! En hoe! Afgelopen zaterdag zijn we in ‘onze voortuin’ op Litle Fjellet (kleine berg) geweest. Dit is een unieke plek op het zadel tussen de Romsdalshorn en Blånebba. Aan één kant fantastisch uitzicht door Vengedalen naar het bergketen achter Isfjorden en aan de andere kant gaat een megasteile wand het Romsdal in waardoor je naar Åndalsnes en de fjord kijkt en als toetje recht in Trollveggen(=wand) kijkt (de hoogste loodrechte, zelfs deels overhangende rotswand in Europa). Natuurlijk leunen de Romsdalshorn en Blånebba over je schouder mee.
Het is maar een kort wandelingetje vanwaar je met de auto kunt komen. Normaal loop je het in 20 minuten. Met kinderen duurt dat wat langer natuurlijk. Het is kort maar erg steil en er zit ook een klauterpassage tussen. Freeke heeft het helemaal zelf gelopen, soms even aan de hand of op aanwijzingen van Sanne. Sjoerdje heeft alles natuurlijk weer aangemoedigd vanuit de rugdrager.
Sandra ging met haar dochter Delphi haar tent uitproberen en had gevraagd of we de volgende ochtend meegingen naar Litle Fjellet. Dat leek me een mooie test voor mijn enkel omdat we voor de maandag erop uitgenodigd zijn om boven op Litle Fjellet te komen worstjes grillen met alle ‘leerlingen en docenten’ van de Noorse taalcursus. En aangezien ik geen zin heb de naam ‘flachlandtiroler’ nogmaals eer aan te doen kunnen we de boel alvast verkennen.
Echt top van Freeke, want het is echt geen lu**ig paadje!
En over topprestaties gesproken, we zijn zondag naar Åndalsnes gefietst om een ijsje te eten. Dit is 7 km fietsen in wat minder vlak terrein dan in Nederland. Freeke heeft heen en terug helemaal zelf gefietst. En onderweg ook nog keihard wedstrijdjes gefietst!

Natuurlijk zijn onze kinderen de beste! Die van jullie toch ook?

De afgelopen twee weken is het onafgebroken mooi weer. Het is erg warm met gelukkig soms een beetje verkoelende wind. Sjoerdje en Freeke vermaken zich overdag voornamelijk in het badje. Tijdens deze dagen zie je alle sneeuw smelten, de watervallen zijn bijzonder groot en riviertjes zijn kolkende rivieren geworden en de dalen zijn overdreven groen. Dit is toch niet wat de meeste mensen zich bedenken bij het Noorse klimaat. De meeste mensen worden ook op hun wenken bediend, want nu ik dit schrijf lijkt het hier net zo vlak als in Nederland, hoor ik de druppels op het terras vallen en draait de windmolen(bloem) er in paniek op los.

Sven gaf het in zijn reactie al aan, we zijn inderdaad wat drukker dan in het begin. Werken kost natuulijk tijd, verder zitten we met dat mooie weer niet veel achter de computer, het gras groeit sneller, het onkruid ook, we willen (nog) meer på tur, de auto’s moeten apk gekeurd worden (slik), Sanne solliciteerd in steenkolen maar foutloos Noors bij de Barnehage in Eidsbygda, Freeke moet op de ‘klassefoto’ bij de Barnehage, ik ben mijn eigen bier aan het brouwen, het huis gaat aan de voorkant geschilderd worden en dan ben ik vast nog de helft vergeten.

Remko