7.5.07

ER KAN GEKLOMMEN WORDEN.........of gesmolderd naar men blieft!


Belofte maakt schuld. De vorige log beloofde ik wat over het leven te vertellen tussen de ‘turen’ door. We zijn nu een ruime week verder dan het laatste verslagje, en de eerlijkheid doet mij bekennen dat we behoorlijk de supertoerist uithangen. Aangezien we nog geen werk hebben, staan er iedere keer belangrijke zaken op de agenda. Met name werk zoeken! Sanne heeft haar eerste afwijzing achter de rug bij de apotheker in Åndalsnes en ik bij het Alm-Senteret in Rødven. Je begrijpt dat we dan e.e.a. te verwerken hebben aan tegenslagen, en dat gaat nu eenmaal het best in de gezonde buitenlucht. En als je dan toch in de buitenlucht bent kun je maar beter je bergschoenen aan doen of je fiets pakken of een combinatie hiervan natuurlijk (oh ja, skieen kan ook nog…..).

Even serieus! Deze week was met name erg spannend voor Freeke. Donderdag mocht zij op proef naar de ‘Barnehage’ (school/KDV). Als alles goed verloopt mag ze tot aan Augustus 2 dagen per week blijven komen. Ze tasten het wat af, want eigenlijk zitten ze vol. Ook de mensen van de Barnehage zien in dat het erg belangrijk is voor Freeke om met andere kinderen te spelen en zeker de taal te leren. Na volgend jaar begint voor haar namelijk de echte school waar ze leert lezen en schrijven. Dan is het wel fijn als je de taal ook spreekt! Hierom mag ze, boven de maximale bezetting, toch twee dagen komen. Daar zijn we erg blij mee!
Freeke wordt als eerste van ons gezin voor de leeuwen gegooid. Ze zal zich helemaal alleen de komende dagen tussen alleen maar Noren begeven. Toch wel spannend voor haar. Gelukkig heeft ze er vooraf enorm veel zin in. En aangekomen zegt ze zelf al dat ze het ook wel spannend vindt, maar wel leuk spannend! Daar aangekomen verloopt het allemaal erg gladjes. We maken kennis met de leidsters van haar groep, hangen haar regenpak en nog meer kleding op haar plek en de dag kan beginnen. De kinderen waren al geinstrueerd en zeiden al ‘hei Freeke’.
Gewoonlijk blijven de ouders de eerste paar keer de eerste twee uur bij hun kind als ondersteuning. Wij voelen daar niet heel veel voor, aangezien dat meestal juist niet lekker werkt voor de opname binnen een groep. Alsof de leidster het aanvoelde vroeg ze hoe wij het gewend waren te doen. Zij gaf aan dat ze dat prima vond, en zo zijn we eigenlijk direct weggegaan. En Freeke vond het prima, toen we nog even nakletste (dat lukt al wat in het Noors) met de hoofdleidster, kwam Freeke ons naar huis sturen.
Eerlijk is eerlijk, volgens mij waren Sanne en ik zenuwachtiger dan Freeke! Freeke heeft het waanzinnig naar haar zin gehad en vraagt de hele tijd om meer. Zo kennen we haar weer!

Naast de Barnehage stond ook deze week, zoals elke week op het moment, de Noorse les prominent in de agenda. We volgen 3x in de week 3 uur Noorse les aan de opleidingcentrum voor Volwassenen in Åndalsnes. Dat is 9 uur totaal en Sanne en ik volgen om beurten de lessen zodat de ander bij Sjoerdje thuis kan blijven. Deze week hadden we een echte test, dus het oude schoolbanken gevoel kwam weer omhoog. Dat was nou niet het gevoel waarvoor we verhuisd zijn, maarja het hoort erbij. We zullen met alle macht voorkomen dat we straks ergens komen en dat we Freeke mee moeten nemen als tolk. Die situatie kom je in Nederland nog wel eens tegen, en wij zullen bijzonder hard ons best moeten doen om Freeke voor te blijven qua taal. Hoewel ik nu al denk dat dat een verloren strijd gaat worden……..

Verder natuurlijk de boodschappen….tja….nog voor onze verhuizing riep ik nog tegen iedereen dat Noorwegen niet (meer) duur was en dat Nederland, met de invoering van Euro, aardig bijgetrokken was. Natuurlijk moet je dan niet kijken naar zaken als alcoholische dranken, vlees en tabak. Die zijn echt buitensporig duur! Maar ook voor de rest van de boodschappen geldt dat we per week minimaal 2x zoveel kwijt zijn aan de boodschappen dan in Nederland.
Ook hadden we een kleine angst dat we hier heel beperkt in de keuze van levensmiddelen zouden zijn, maar dat is absoluut niet zo. Natuurlijk verschilt het wel iets met Nederland, maar niet schokkend. Onze angst werd destijds ook nog iets versterkt door een uitzending van topkok Herman den Blijker die een Nederlands gezin ging assisteren met koken omdat er zo moeilijk iets lekkers klaar te maken valt in Noorwegen. Wat dat betreft alle lof voor Sanne! Doordat we redelijk de tijd hebben op het moment, is er ook genoeg tijd om lekkere recepten klaar te maken. En dat werkt super. Dat getuige ook de reactie op de vorige log van Patrick. En het mooie is dat de pannekoekentaart niet eens een bijzondere uitschieter is tussen de rest van de recepten.

De rest van de tijd vullen we door veel buiten te spelen. Deze week een schommel, touwladder, trapeze, ringen en zandbak gekocht voor in de tuin dus Freeke en Sjoerdje kunnen voorlopig buiten aan de bak. Daarnaast af en toe wat skypen met Nederland (kom op Heleen, het gaat je nog lukken!) en af en toe een dvdtje op voor Freeke (en Sjoerdje) aangezien we geen tv aansluiting hebben. Sanne en ik zijn met name druk met wat regeldingetjes, sporten, noorse les en veel foto’s maken.

Deze week ook voor het eerst op pad gegaan met klimschoenen en een crashpad. Nog even ’s avonds na het eten boulderen bij Mjelva. Super! Gewoon 5 minuten van mijn huis en na twee uur zwaar verzuurd terug komen. Ik reed om 22.30 weer terug naar huis en dan begint het hier te schemeren. Ik schrok even van twee reeën vlak langs de weg. Toen herinnerde ik me het verhaal van boer Enne weer, dat naar het einde van ons dal (Grøvdal) erg veel wild zat. Ik ben dus ons huis voorbij gereden om te gaan kijken, en inderdaad! Het stikt er van de herten, nu al. Het gaan er nog meer worden naar mate de zomer vordert. Als hier de sneeuw verder smelt verhuizen ze van de mildere kust wat meer naar het binnenland.

Voor de klimmers onder ons: oke, het is geen Bleau, het zijn niet de Dolomiten en het is ook niet Wallis. Maar het heeft met alles absoluut gelijkenissen! En dat allemaal op korter dan een uur rijden. Het meeste is zelfs aan te fietsen of te lopen. Echt waanzinnig. Ik ben zondag met Freeke naar Skiri gereden en bijgevoegd zie je wat blokken. Check ook ff de link buldring.no hiernaast en klik op buldrefører. Je kunt er afkoelen aan een klein strandje aan de Raumarivier. Dus smolderen is absoluut toegestaan! En Nix kan rustig doorgaan boven z’n handdoekje…….
Natuurlijk had ik er graag gelopen met m’n klimmaraadjes, want ik heb nog geen Noorse……

Ha det bra!

Remko

4 reacties:

Anoniem zei

Remco, Ik lees jullie site nu regelmatig. Wat een prachtige omgeving. Je schrijft trouwens leuk en vlot. Het is goed (makkelijk) leesbaar. De site geeft een aardige indruk van jullie eerste 6 weken in Noorwegen. Bij mij begint het inmiddels ook aardig te kriebelen. Nog 6 weken, dan begint mij reis. Groeten, ook van Janet. Willem

H&E zei

Goed geschreven verhaal. Leest gemakkelijk weg. Leuk dat je dat in je hebt. Wisten wij niet. En jijzelf?
Duur land! Moeten wij nog wat extra sparen voor juli a.s.? Ga maar gauw werken.

Groet, El en Henk

E. zei

Hoi broer en (schoon)zus,

Ik hoop voor jullie dat jullie snel jullie plekje wat betreft werken mogen vinden. Verder klinkt de omgeving om te kwijlen... ik wil ook gauw kijken, maar helaas zit het er niet al te snel in. Verder hoop ik dat jullie met andere kosten wat goedkoper uit kunnen komen, zodat het wat rechttrekt. Wat ik van Lieke begrijp is het overal toch weer niet veel duurder dan in Nederland.

Verder lukt het wennen in ons nieuwe huisje ook niet super. Ik ben nl. van de trap gevallen... grrr... 3 dikke, blauwe tenen. Ik word door mijn collega's gehaald en thuisgebracht, wat een luxe he?
Maar goed, ik hoop dat het snel beter gaat en dat ik in ieder geval weer snel kan autorijden, dan lukt de rest me ook wel weer.

Waarschijnlijk hebben we vanaf vanavond weer ADSL, dus kom maar op met je vragen hoor!! Hahaha.

Liefs,
Je (schoon)zus en uiteraard ook van Harm, Lisanne en Daphne.

Anoniem zei

Goeie blokken joh! Best erg mooi. Heb je een crashpad daar? Ben niet zo van boven een zakdoekje.
Net terug uit Kalymnos! Ook een aanrader. Best wel veel rots daar. Zal binnenkort wat foto's online zetten. Ga jullie goed! groet Frido