30.9.07

FAKTISK

Tja, de titel slaat weer nergens op maar ik vind het zo’n leuk woord en ik zou het faktisk in iedere zin willen gebruiken. Maar het lukt me faktisk niet! Faktisk betekent ‘eigenlijk’, en niet zozeer het ‘feiltelijk’ zoals in het Nedelands, hoewel je het daarvoor ook goed kunt gebruiken. Het frustrerende is dat je die kleine brulaapjes op de barnehage het te pas en te onpas hoort gebruiken en mij lukt het gewoon niet. Als de gelegenheid zich voordoet in een gesprek vertaal ik het met ‘egentlig’. Dat is niet fout, maar lang zo leuk niet!!

De afgelopen tijd heeft er zich weer heel wat voor gedaan. Voor degene die alleen de plaatjes bekijkt zal de blog er weer net zo uit zien als altijd, dat betekent weer foto’s van de gemaakte turtjes. Ik zou bijna zeggen, je zou erbij moeten zijn, want wat ons hier op dit moment overkomt is niet normaal. Het landschap trekt iedere dag weer een nieuwe herfstjas aan en het is hier werkelijk onvoorstelbaar mooi. En door de speling van het licht is het iedere seconde opnieuw de moeite waard om naar te kijken. Je hoeft geen eind te rijden, klimmen, fietsen of wat dan ook om er deelgenoot van te zijn. ’s Middags een kop koffie bij ons op de veranda en slechts genieten wat er voor je gebeurt!

Åndalsnes heeft sinds een week een splinternieuw eigen Kulturhus. Hierin bevinden zich een theaterzaal, bioscoop, danszaal, feestzaal en bibliotheek. Voor de opening hiervan vond er een grote voorstelling plaats die gedirigeerd werd door een zeer beroemde Noorse dirigent die uit deze omgeving komt. De fanfare, het orkest, zangkoor en de plaatselijke (dans-)jeugd werkte hier aan mee. Dit was voor Freeke dus weer de kans om haar meest geliefde bezigheid op te pakken: DANSEN. In drie intensieve dagen (drie tot vijf uur per dag) verdeelt over twee weekenden werd er bij de kinderen een dans ingeramd die bij de opening vlekkeloos tentoongesteld moest worden. Mmmmmmmmm, drie tot vijf uur per dag? Dat is een mooie tijd om ff snel een leuk tochtje te maken in m’n eentje! Snel Nesaksla, de thuisberg van Åndalsnes, op om de betoverende wereld van het Romsdal in een opslag te kunnen bekijken. Eén woord: FANTASTISCH.
Dan is er zondagavond de uitvoering. De ouders van de meedansende kinderen worden wel geacht een kaartje te kopen, zoals te doen gebruikelijk tegen een belachelijk hoog bedrag. Dat kan telefonisch, via internet of gewoon van te voren aan de kassa. Ideaal! In zo’n gat als Åndalsnes loopt het zo’n vaart niet dus ik haal wel een kaartje ’s middags bij de kassa. Niet dus, direct vanaf de eerste voorverkoopdag uitverkocht!! Het gaat me niet gebeuren dat m’n dochter optreedt en dat ik er dan niets van zie. Stiekem alvast maar bij de generale repetitie naar binnengeslopen. !’s Avonds bij de voorstelling hebben ze vlak voor het begin nog een rij stoelen voor de eerste rij gezet, tegen dezelfde prijs verpatst, maar ik zat dan ook helemaal vooraan als trotse vader. Gevolg van de eerste rij was wel dat ik als onderdeel van de voorstelling mijn primeur kon maken als plaatselijke Idol doordat ik door een dame van de act ten dans werd gevraagd. Deze beker toch maar ff doorgespeeld…..slik
Freeke straalde en glunderde! Schrok toen ze zag dat ik helemaal vooraan zat en kreeg opeens een verlegen blik die je niet vaak bij haar ziet. Dat duurde niet lang en danste heerlijk met alle kinderen mee. Topavond!

Sanne heeft gesolliciteerd bij een barnehage. Voor proef mag ze twee weken invallen om van beide kanten te bekijken of het bevalt. Ze heeft de vaste baan niet gekregen, maar willen haar graag inzetten als vaste invalster. Wat faktisk neerkomt op een vaste baan zonder vaste verplichtingen . Ideaal. Dus Sanne is redelijk onder de pannen op het moment en het bevalt haar wel om niet de verplichting te hebben. Wel merk je gelijk dat het drukke leven direct weer terug is zodra we samen werken. Alles snel en gehaast volgens strikte afspraken, zo ging dat in Nederland en zo gaat het nu weer. Maarja dan wel in een mooi omgeving!

Vorige week zaterdag hebben we ons weer tussen de druisende massa begeven tijdens de Martnan in Åndalsnes. Een happening van 4 dagen met een tivoli (kermis) en allerlei kraampjes met locale nijverheden en specialiteiten, aziaten met de welbekende rommel en muziek/theater. De kinderen hebben genoten op de kermis en wij hebben ons halve weekloon omgezet in worsten. Elandenworst, Moederworst, Wijnworst en Rendierworst. .’s Avonds direct begonnen met een wijntje en flinterdunne plakjes Elandenworst. Stiekum in de keuken al geproeft. Gvd! Niet lekker! Maar ik zeg niets misschien ligt het aan mij en vindt Sanne het wel lekker. Maar die was er ook erg duidelijk over……….een dag werken zo in de prullebak! JamerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrDe dag erna met z’n allen door Skorgedalen gelopen. Ongelooflijk die herfstkleuren! En de specialiteit van mijn vorige werkgever kwam hier goed van pas!
Bijna de hele weg tot over onze enkels in het water gelopen. Rubberlaarzen was hier beter schoeisel geweest, maar goed, dat mocht de pret niet drukken.
Afgelopen week heb ik een sollicitatie gesprek gehad bij een sportketen in Noorwegen. Helaas ben ik het niet geworden. Volgens zijn zeggen past mijn profiel volledig op de vacature alleen twijfelt hij zeer over de beheersing van de Noorse taal. En hij heeft gelijk, denk ik. Maar ik zag de vacature en ik dacht: dit is zo erg in mijn straatje dat ik gek ben als ik er niet op reageer, wetende dat mijn taalvaardigheid nog niet top is! Ach we zien wel weer verder. Bij m’n huidige werkgever wel aangegeven dat ik geinteresseerd ben geraakt in ander werk, zij zijn nu ook voor me bezig ander werk binnen Wenaas te zoeken. Wie weet leidt het allemaal wel weer tot wat………….

Ook deze week een ouderavond gehad van de barnehage. Leuk om te horen wat het idee is achter de dingen die ze met de kinderen doen. Maar wat volgens mij alleen in Noorwegen kan, is dat er 3 kwartier (en dat is niet gelogen) gediscusseerd is over het type, het merk en de hoeveelheid knækbrød dat de kinderen mogen krijgen. Verder waren de speeltoestellen nog niet vervangen omdat ze nog geen andere toestellen hadden gevonden die geheel uit natuurproducten bestaan. Verder heerlijk bakkie koffie gedronken met in plaats van een koekje een stuk meloen, ananas en een wortel.
Beetje cynisch, maar het is een fantastische barnehage waar natuurbeleving en zelfredzaamheid van het kind voorop staan. Soms slaan ze wat door maar we staan er helemaal achter!

Langzaam wordt onze week ook gevuld met activiteiten. Sanne is gevraagd om mee te volleyballen en doet dat nu iedere week en ik heb ieder weekend lekker geboulderd. Intens gelukkig ben ik als ik aan die blokken hang!! Samen met m’n bouldermaatje (nu nog Freeke) rij ik naar het bouldergebiedje hier tien minuten vandaan. Ik sla m’n mat open en ga klimmen en Freeke zoekt alle hazelnoten bij elkaar en beklimt alle bomen in de buurt. Al na de eerste plof op de mat hoor ik achter me zingen: haha, Remko kan niet klimmen, Remko kan niet klimmen. En gefrustreerd zeg ik dat dat bij boulderen hoort! Gelukkig kom ik nog wel een paar leuke routes/problemen door en langzaam komt het gevoel weer terug. Ondanks dat de kracht redelijk weg is geraakt, voel ik dat het weer helemaal goed gaat komen. Ga ook weer een boulderwandje in de kamer beneden bouwen om te trainen! Heb er al zin in!
We lezen net in de krant dat vanaf deze week de plaatstelijke klimvereniging ook weer van start gaat in het klimhalletje, dus daar ook maar ‘ns kijken. Heb al drie keer voor een dichte deur gestaan!

Afgelopen weekend lekker relaxed gehad. Zaterdag wat mindertiggradencelciuslaarzen voor de kinderen gekocht, lekker geboulderd en de eerste van de vijftien opgestuurde DVD’s gekeken. (Marco-Jan en Pa: Super bedankt! Kortom: help ons de donkere winter door!)
Zondag een topje in de achtertuin gedaan (Aksla). Op verzoek van Freeke, want die wilde weer eens op een top staan en niet naar een hutje of een rondwandeling zoals de afgelopen tijd. Maarja, we proberen de looptijden iets te beperken de laatste tijd want Sjoerdje begint de rugdrager aardig zat te worden. Hoewel ze vanochtend heerlijk rustig was……….
Verder heeft Sanne ’s middags de garage een opknapbeurt gegeven met rode en groen verf en zijn we ’s avonds door Sandra en Harald getrakteerd op heerlijke spaghetti!

Komende week een leuke week voor de boeg want ik heb woensdag vrijgenomen om heerlijk met z’n tweeen een flinke tocht te maken. Eerst de kinderen naar de Barnehagen en dan på tur! Ik kijk er nu al naar uit!

Remko

1 reacties:

Anoniem zei

Fok, wat een gein man!
Echt leuk om die verhalen te lezen .
Faktisk.
Groet aan jullie allen
Frido