15.9.07

HET KAN ALLEEN NOG MAAR MEEVALLEN..............

Dikke grijze wolken hangen in onze tuinen. Als we nog slaapdronken ’s ochtends door het huis lopen en naar buiten kijken waan je je gewoon in Nederland. De bergen zijn weggehaald!! Een bak ellende is het hier op het moment. Het blijft maar regenen en op internet lezen we dat het boven in de bergen sneeuwt. Zou het dan echt zo zijn, hadden ze dan toch gelijk over Noorwegen, dat het er alleen maar regent…..
Gelukkig lezen we eind augustus in de krant dat er in 27 jaar niet zoveel regen is gevallen als in de maand augustus. Kijk dat geeft de burger moed! Een week later lezen we in de krant dat er in de eerste week van september zelfs meer is gevallen dan in heel de maand augustus. Je kunt je voorstellen dat we de nodige liters hier neer hebben zien komen. Overal onstaan watervallen waar we ze nog niet eerder gezien hebben en de bestaande watervallen groeien uit tot gigawatervallen. Langzaam vraag je je af waarom de watervallen van Co bij iedereen bekend zijn, dat gaat echt nergens over…….


Afgelopen week trok het voor het eerst af en toe open en hebben we zowaar een hele droge dag gehad. Ik weet het nog, dat was woensdag. Dat ik het nog weet, zegt al genoeg! En echt ongelooflijk. De wolken trekken langzaam op en hebben onze tuin veranderd in een herfsttafereel die varieert van de kleur bruin naar rood en alles er tussen in. Daarbij moet je je voorstellen dat het dal nog diep groen is en de toppen er wit boven uitsteken. Sorry, het wordt saai, maar het is weer waanzinnig mooi hier!!

Tijdens een regenachtig weekend waarvan we er een aantal al achter de rug hebben zijn we naar Ålesund gereden (2 uur) om naar het Atlanterhavsparken te gaan. Een ontzettend groot zeeaquarium met daarin alles wat de Noorse wateren te bieden hebben. Daarnaast was er ook nog een uitgebreide ‘edderkop’ (spinnen) tentoonstelling De plek van het museum vonden we al fantastisch maar ook zeker het aquarium was erg de moeite waard. Met name Freeke en Sjoerdje hebben zich erg vermaakt. Gelijk maar een jaarkaart genomen, wij zien het voorlopig niet droog worden hier……


Het jammere aan het slechte weer is dat je er ook minder op uit gaat.
Dat beseffende, gaan we er toch maar lekker op uit. Daar hebben we immers al die kleding voor! Dus heerlijk met z’n allen vlak voor het eten nog even Lille Fjellet op. Eerlijk is eerlijk, het eten smaakt je 10x lekkerder als je thuis weer wat droogs aan hebt en dan aanschuift! Direct merk je ook dat je voor de kinderen niet binnen hoeft te blijven met regen. Die vinden het allemaal heel gewoon en prima.

De kinderen zijn doordeweeks onder de pannen bij de Barnehagen. En dat gaat heel goed. Sanne is vanaf dit moment ook op zoek naar werk gegaan. Ze heeft gesproken met de lokale Ullvarefabriek, hier moet ze volgende maand weer terugkomen. Daarnaast is ze via een collega van mij in contact gekomen met de eigenaresse van een damesmode winkel. Hier kan ze waarschijnlijk als oproepkracht aan de slag en binnenkort verschijnt Sanne op de catwalk, want ze werd gelijk uitgenodigd om een modeshow mee te lopen. In de zelfde week verscheen er ook een advertentie van een Barnehage in de krant, en daar is ze ook direct op gesprek gegaan. Het resultaat is dat ze vorige en komende week als invalster werkt om te kijken of dat bevalt (voor beide partijen). We gaan dat nog even afwachten. Toen de Barnehage waar F & S zitten, hoorde dat Sanne bij de concurrent ging werken, zaten ze gelijk te vissen of ze bij hun ook niet invalwerk wilde doen, of misschien als lerares Nederlands in de Kommune aan de slag wil gaan. Kortom, het kan niet lang duren voordat Sanne ook onder de panne is.
Ook ik heb toevallig gisteren een brief op de bus gedaan voor een nieuwe baan, butikksjef van een sportzaak. We gaan het weer meemaken……..

Ook sociaal timmeren we aan de weg. Vorig weekend werden we uitgenodigd door Hilde, het hoofd van de Barnehage waar F&S zitten. Ze heeft kinderen in ongeveer dezelfde leeftijd en het leek haar leuk om ze samen te laten spelen. Het was erg gezellig en we zijn volgestopt me taart. Nee zeggen, wordt niet geaccepteerd. Erg leuke mensen! We hadden wel een beetje de vraag of ze dit nu deden om ons te helpen bij de integratie of omdat ze denken dat we leuken mensen zijn?
Volgende dag met het hele gezin een stevige wandeling door een prachtige herfstlandschap gemaakt. Toen we verderop in het het dal Isfjorden weer binnenliepen passeerden we een huis waar mensen op het terras koffie zaten te drinken. We kennen ze wel, want de kinderen zitten bij F&S op de Barnehage. We zwaaien en lopen door. Maar dat was dus niet de bedoeling, een hoop geschreeuw en gezwaai. Hilde en Jone zitten daar op bezoek en het is echt de bedoeling dat we ook koffie komen drinken. Erg gezellig en het geeft ons ook op dat vlak moed voor de toekomst!
Voordat we aan de wandeling begonnen, hebben we de auto ergens boven op de berg aan het begin van het bos gezet. Deze ging ik samen met Freeke te voet weer op halen, toen ik onderweg gebeld werd door Angela. Een oud collega die samen met Robbert haar huwelijksreis in Noorwegen viert. Het feit dat ze getrouwd is met Jan maakt dit verhaal extra pikant! (geintje) Ik was met Freeke net op een open veld toen ze belde. Ze zei dat ze vlak voor Isfjorden reed en dat kon ik zien want ik zag beneden een zwarte bus met een frapant eitje erachter. Dat kan niet missen, dat moet het Lafumapromotiecaravannetje zijn!! En inderdaad. Ik heb ze dus vanaf boven naar ons huis geleid en thuisgekomen werden we getrakteerd op een waanzinnig overlevingspakket met veel oude kaas, stroopwafels, snoep en hagelslag! Super. Op onze beurt hebben we ze natuurlijk getracteerd op een tochtje Lille Fjellet. Helaas in de regen, maar zoals eerder gezegd, daardoor smaakte de zelfgemaakte pizza nog lekkerder! Angela en Robbert, erg gezellig en hopelijk zien jullie nog veel meer van Noorwegen alleen met wat mooier weer. Wij genieten nog lekker na van de kaas en de hagelslag!

Feest. Ja ook wat feestjes op het programma. Het nieuwgebouwde kulturhus in Åndalsnes wordt dit weekend geopend en Freeke zal met nog veel meer jeugd meedansen tijdens het openingsconcert. Ze heeft er al een heel oefenweekend op zitten en ook dit weekend staat volledig in teken van het dansen. 6 uur dansen en dan zondagavond het echte optreden! Erg spannend, maar ze vindt het het mooiste wat er is!
Hans (nederlander en woont in Torvik, schrijft leuke boekjes overigens) gaf met zijn buurman ook een feest. Dit is mijn eerste noorse feest. Wat is daar nu zo bijzonder aan vraag je je af. Op zicht niet zo veel behalve dat iedereen klokslag om de begin tijd binnen komt en klokslag om de eindtijd weer weg gaat. En dat je je eigen eten en drinken mee moet nemen….. Nu was de eindtijd niet gegeven, dus die vlieger ging niet op. Alleen dat drinken meenemen vind ik toch wel heel raar. Aangezien onze barnevakt (oppas) ook naar het feest ging, is Sanne thuis gebleven en ben ik alleen gegaan. Ik ben met de auto gekomen, dus geen alcohol. Zo kwam ik dus binnen met een plastic tasje met twee flesjes brus (priklimonade) en drie zakjes nootjes. Dat eten wordt onderling wel gedeeld, maar ieders drank is heilig! Dat gold niet echt voor de brus, dat begrijp je……
Ze hadden een erg leuke band! En het was gezelllig. Veel Noren en redelijk wat Nederlanders. Meer met Noren gesproken, en dat was wel prima eigenlijk. Misschien beter zelfs……

Tot slot wilde ik jullie de blik van Sjoerdje niet onthouden die wij krijgen als we haar op d’r sodemieter geven, als ze voor de zoveelste keer weer de lamp 10x aan en uit doet!


Remko

Ps: .........en daarna schiet ze in de lach........

2 reacties:

Anoniem zei

Hoe maak je zo'n foto van een boze, zogenaamd schuldige, Sjoerdje. In één woord......prachtig!
Henk

Anoniem zei

Hallo Sanne & Remco,

Dit is heel lang geleden.....
Vandaag Heleen tegengekomen op de jaarlijkse Furiade in Maassluis en van haar jullie blogger gekregen.
Leuk om jullie na een hele lange tijd terug te zien.
Wat zijn jullie een stoere uitdaging aangegaan zeg! Maar zo te lezen redden jullie het best daar met jullie kids en hebben jullie aardig je draai gevonden!
Heel veel geluk en wellicht spreken we elkaar nog eens!

Groetjes,

Jessica en Marco Veen-Blom
Maassluis