6.2.11

NIEUWTJES


Een nieuw jaar is weer aangebroken! Belachelijk hoe die tijd vliegt. Letterlijk en figuurlijk veel nieuwtjes de afgelopen tijd. Zo is Sjoerdje een nieuw jaar ingegaan, we hebben nieuwe lekkage, we hebben opnieuw veel sneeuw, voor het eerst gebruikt gemaakt van onze eigen isfjorden skipiste en dat nog wel in het donker en tochtjes op nieuwe ski's :-)

Lang donker, dat is het in de winter. Vanaf dat we hier zijn gaan wonen, kijken we in de zomer tegen een kale helling aan die er in de winter als een skipiste uitziet. En dan nu, na zoveel sneeuw is 'ie dan eindelijk in conditie. Super de moeite waard is het niet, maar je moet toch op je eigen plaatselijke skipiste geskied hebben. En dat nog wel 's avonds in het donker.
Ook de kleinsten doen flink mee!

Er is zoveel sneeuw gevallen dat er overal gewaarschuwd wordt voor instortingsgevaar en voor daklawines. De dodelijk daklawines razen geregeld van ons dak af, dus dat dak is schoon. Ons garage dak is echter niet zo stijl, die moet gemåkt(geschept) worden. Een flinke klus, wat een berg sneeuw!


Zoals ik al schreef, razen de daklawines geregeld van ons dak af. Helaas neemt iedere 'ras' een aantal dakpannen mee. Dat zorgt rampzalig genoeg voor lekkage! Nadat het met stralen langs de ramen en in de kamer liep, ben ik toch maar samen met Ole (een bevriende timmerman)het dak op gegaan om wat reparaties te doen. En tot nog toe houdt het. Maarja, nu moeten we in het voorjaar toch serieus het dak vervangen. Iets dat we al die tijd voor uit schuiven.
De pannen vangen de lekkage op terwijl de trap en de touwen buiten gebruikt worden om de boel te repareren.

Alle ellende is zo vergeten als je op een onvoorspelde mooie dag, waarop Sanne en ik toevallig vrij zijn, een waanzinnig uitzicht naar Åndalsnes en de bergen van het Romsdal. In de paastijd kun je met een liftje omhoog en is de hele route geprepareerd, maar niets is mooier dan zelf omhoog te lopen en de ongeprepareerde variant te lopen. En ook nog eens op onze nieuwe fjellski's (soort mix tussen alpin- en langlaufski's). De oplettende lezer denkt dan: je had toch net nieuwe ski's. Ja, dat is zo, maar deze zijn weer anders......
Omhoog over wat normaal de piste is, zodoende kunnen we geleidelijk en over mooie vlakke ondergrond stijgen.
Prachtig uitzicht als je boven komt en als je de door de wind opgeblazen sneeuwrug ziet, krijg je zin er overheen te lopen.
En dat doen we dan ook :-)
Sanne geniet van het uitzicht richting het westen (richting Ålesund en Oceaan).
Hier strijken we neer voor wat thee en een broodje. Wel balen van het uitzicht ;-)


In de schaduwkom glijden we naar het dal beneden. De zon schijnt vol op de bergen om ons heen. Fantastich!
Een plaatje van een heerlijke turberg 'Smørbotntind'.

En dan is onze jongste spruit weer een jaartje ouder! 5 Jaar alweer. Even staan we er bij stil dat dit ongeveer de leeftijd van Freeke was toen we hier kwamen wonen. Da's wel een gek idee. De tijd gaat veel te hard! Moeilijk bij te houden!
Kaarsjes uitblazen.......
variant op oudhollandskoekhappen hier: nieuwnoorsmarsmellowhappen.....
en voordat de kinderen naar huis gaan mogen ze allemaal nog een snoepzakje vissen.

Afgelopen week 2 dagen op een beurs in Oslo geweest. Lange dagen werken en grotendeels op je krent zitten om spullen te bestellen. Gelukkig de dag na thuiskomst was ik vrij. Ook het weer werkte mee, dus op een mooie vroege lentedag ben ik Kirketaket opgegaan. Heel de berg voor mij alleen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt! Prachtige beleving met fijne sneeuw!
Op de topvarde (steenstapel op de top) is duidelijk de laatste windrichtig te herkennen aan de ijsafzettig die op een megakristal lijkt.
Vanaf de top kijk je naar ons eigen Isjforden en het romsdalsfjord. Kan me niet voorstellen dat dit uitzicht gaat vervelen!
Het laatste ogenblik voor een heerlijke afdaling door een laagje nieuwe sneeuw :-)
Klauva gezien vanaf Kirketaket. Een parel van een berg, vanaf alle kanten is 'ie mooi en imponerend. Hij ligt er gewoon en je kan er op. Mooi he?

Vandaag,zondag, werd het tegen de verwachting in redelijk weer. En dat ,na een nacht met sneeuw, vraagt er bijna om om te gaan skieen. En zo vertrokken we met z'n allen naar Skorgendalen. Een klein familieskigebiedje met primapistes en veel 'buiten de piste' mogelijkheden. Een heerlijk daggie met het hele gezin.
Trots zijn we op onze kleinste die zich waanzinnig goed redt op de ski's.
Freeke houden we ook bijna niet meer bij, die knalt nu met vriendinnetjes door de diepe nieuwe sneeuw tussen de bomen door!
En samen skieen vinden ze ook leuk!

1 reacties:

Henk zei

Hei,
Mooie fotootjes! We zullen ze printen en, met verhaal, aan oma doen toekomen. Veel winterplezier nog.Dat dak moet je maar in het voorjaar? doen.
Doei, El en Henk