26.2.11

BLIKSEMBEZOEKTot op de dag van vandaag weet ik nog niet of het nu een manier was om te zeggen dat het voorlopig heel mooi weer ging worden bij ons, of dat 'ie echt weer van plan was om te komen.

Begin vorige week nam Patrick contact met me op: "Zooooooo hebbie die zonnetjes op YR.no (noorse weersite). Ik geloof dat ik me spulletjes moet pakken....." Zo gezegd, zo gedaan. Na een korte aarzeling door: "wat heb ik nu weer gezegd?" Heeft Patrick een vlucht geboekt en op woensdag stond het vast dat 'ie vrijdagavond in Molde zou landen en ik hem op kom halen.

Feit was inderdaad dat na een beetje sneeuwval op vrijdag er alleen maar zonnetjes gemeld stonden. Strak blauw, geen wind en ijskoud, dat wel. Mooier kun je het bijna niet treffen hier.

De dinsdag voordat de plannen concreet waren, waren Sanne en ik nog vrij en hebben in een sneeuwstorm een lawineveilige top gedaan (storhesten)omdat door extreme wind en veel sneeuwval er overal lawinegevaar dreigt! Wat een contrast met weekend wat ons te wachten staat!

Vrijdagavond kwam Patrick aan in Molde. Direct de volgende ochtend gaan Freeke en Sjoerdje bij vriendinnetjes spelen en zijn Sanne, Patrick en ik vrij om een eerste toerskitocht te maken. We kiezen voor smørbotn, een makkelijke inloper waar de sneeuw over het algemeen goed blijft.
Sanne en Patrick zijn net begonnen aan Smørbotntind.
De laatste meters naar de top zijn knalhard ijs met 5cm droge peodersneeuw er op. We moeten het laatste stukje te voet omhoog.

Hier zie je Sanne en Patrick skieend door de heerlijke sneeuw naar beneden komen.
Tja, de overgang naar berglandschap is voor Patrick wel heel abrubt. Hij moet duidelijk nog ff wennen :-)
Sanne skiet in haar beheerste stijl van Smørbotntind af.

De volgende dag gaan we met ons gezin, Patrick, Aslak en Ingvild (vriendinnetje van Freeke) naar Bjorli om daar op de piste te skieen. Het is voor Sjoerdje de eerste keer in de stoeltjes lift. Ze heeft tot nu toe alleen nog maar sleepliftjes gedaan. Ze is erg skeptisch maar na 2x op de kinderpiste heeft ze het wel gehad en is ze klaar voor het echte werk. Ze kan er geen genoeg van krijgen, op het eind van de dag is ze zelfs 2x van de zwarte(!) piste geskied. En niet eens lullig, nee echt keurige bochtjes. Erg leuk om te zien! Check het filmpje :-)

Al met al een heerlijke dag in Bjorli met z'n allen!!

De volgende dag gaat Sanne naar haar werk en de kinderen weer naar school en de barnehage. Ik heb vrijgenomen om met Patrick buiten te kunnen spelen. Vandaag rijden we naar Måndalen om Kvassetind te beklimmen. Het ligt niet direct om de hoek (of eigenlijk wel....), maar in een skitochten boek gelezen dat het 'hun' favoriet was en ik was getrickerd door foto's van een kollega van Sanne, die er een week geleden geweest was.
De tocht begint met veel transport, wat wil zeggen dat je lang en vlak loopt. Gelukkig in fantastische omgeving ander zou het saai worden :-) De top achter het hutje is Kvassetind. Een mooie markante top van een berg zoals een kind een berg tekent.
Onderweg komen we niets en niemand tegen.......behalve onszelf.
Wederom lang transport......maar wel in mooi terrein!
De oostkant van de berg is vrij steil, vooral als 'ie knal hard is. De kanten van onze skies pakken niet goed meer en we glijden iedere keer weg. Dan maar ski's op de rug en een stukje oud hollands lopen. Achter Patrick kijk je naar Måndalen en aan het eind van de fjord liggen Åndalsnes en Isfjorden.
Patrick is blij en geniet van het mooi uitzicht.

Dinsdag, de laatste dag van Patrick z'n bezoek. Sanne is ook vrij en we beluiten Skarven in Isfjorden op te gaan. Nog steeds prachtig weer, maar de aanhoudende kou (-16 graden) heeft de, door de zon smeltende, sneeuw goed hard gemaakt.
Daar gaan we weer.....
Sanne en Patrick komen omhoog. Patrick zoekt motivatie in de aktiviteit en de uitzichten, want hij voelt duidelijk dat zijn benen hebben moeten werken de afgelopen dagen :-)
Jammer genoeg stond er een ijskoude wind op de top, dus vellen van de skies af en als de sodemieter naar beneden. We spreken af om in het zonnetje uit de wind bij Skarseter wat te drinken...
En nu ook eens ski-foto's in plaats van de zoveelste 'naarbovenloop'foto. Dit is de schrijver zelf....
Genieten :-)
Dan rest ons nog een klein stuk door het bos om bij de auto te komen. De sneeuw in het bos is super, waardoor het een leuk spel wordt! Boompie tikken :-)
Yihaaaaaaa!

Het was weer gezellig Patrick! Bedankt.

3 reacties:

Henk zei

Hei,
Gezellig hoor!! Leuk dat Patrick is geweest. En wat is die Sjoerdje een crack op ski's zeg. Heel knap. En Freeke? Kan die nóg beter skiën? Ik denk van wel.
Groet van Henk.

Anoniem zei

Moet toch echt ook een keertje jullie kant opkomen. Ziet er heerlijk uit!
Groetjes van je (schoon)zus Eline

Anoniem zei

Wat een prachtige foto's weer en wat leuk dat Patrick jullie zo trouw blijft bezoeken!
En wat mis ik de bergen als ik jouw foto's zie.....
Groetjes vanuit een saai Nederland,
Marion