5.4.07

Een hoop te regelen


Terwijl ik dit schrijf is het woensdagavond 4 april. Vanaf het vorige stukje zijn we al weer een goede week verder. Onthaasten is een modeterm waarvan het idee heerst dat dat in Noorwegen zou kunnen. Wij zijn er natuurlijk nog maar twee weken, en dat onthaasten gaat ons niet goed af. Deze week hebben we gesprekken gehad bij de Barnehage (school/kinderdagverblijf) omdat opeens Freeke en Sjoerdje pas in augustus terecht kunnen ipv april. Ook de verblijfsvergunning is aangevraagd. Een echte Noorse creditcard ontvangen, Noorse cursus opgegeven en om niet te vergeten een auto gekocht.

Je probeert je toch een beetje thuis te voelen in Noorwegen. Dat doe je door je eigen spullen om je heen te hebben, hagelslag op je brood te doen en een oerlelijke maar ozo praktische Citroen Berlingo te kopen als vervanging voor onze Kangoo in Nederland. Het doel was om voor Pasen een auto te kopen. Met Pasen ligt alles anderhalve week stil in Noorwegen. Ze vieren het uitbundig, net als Kerst alleen dan zonder cadeau’s. Sommige vervangen hier zelfs de gordijnen voor Paasgordijnen! Wil je ergens komen of nog willen skieen, moet je echt een auto hebben. Maandag 2 april ben ik met de vouwfiets in de bus naar Molde gereden. Molde is de meest dichtbijzijnde grote plaats in de buurt waar wel wat autodealers zitten. In Åndalsnes hadden ze niet veel aanbod. Na 5 uur heen in weer gefietst te hebben tussen de autodealers in de stromende regen met 1 graad boven nul, weet je waarom je een auto wilt…….
Om voor nog een beetje schappelijke prijs te kunnen slagen moet je erg goed zoeken. Ik dacht dat de auto’s in Nederland duur waren….. Uiteindelijke kwam ik bij de Berlingo terecht. Even in gereden en gekocht, alsof het een patatje pinda was. We hopen dat’ie het een tijdje uithoudt.

Gisteren hebben we ook onze fjellski uitrusting compleet gemaakt. We hadden in Nederland onze fjellski’s al gekocht. Hier hebben we nog schoenen en bindingen erbij gekocht. Fjellski’s zijn eigenlijk langlaufski’s alleen dan wat breder en met stalen kanten. Je gebruikt ze om tochten te maken in de bergen. In de zomer wandel je en in de winter doe je dat op fjellski’s. ’t is even wennen want als de Noren het over skieen hebben, bedoelen ze langlaufen. Dat doen ze hier ook echt allemaal. Hele gezinnen staan op de latten. De kinderen leren dit doorgaans al vanaf hun 2e jaar. Sanne gaat, als het weer een beetje meewerkt, morgen een tocht maken op de ski’s met Sandra. Sandra woont drie jaar in Isfjorden, is Nederlandse en wijst ons een beetje de weg naar de instanties en vertelt veel over hoe het er hier aan toe gaat.


Met Freeke spelen we regelmatig op een vlakte boven het dorp. Daar ligt nog vollop sneeuw en kun je nog lekker sleeen en dollen in de sneeuw. Het is gewoon onvoorstelbaar dat dit het verlengde van je achtertuin is! Het zou fijn zijn als Freeke naar de Barnehage zou kunnen. Ze vermaakt zich nu nog redelijk goed buiten. Ze speelt wat met het buurmeisje of met een paar Nederlandse kinderen Job, Sanne en Delphi of alleen. Maar het zou wel goed voor haar zijn om weer lekker tussen een groep kinderen te komen zitten!


Komende week gaan we proberen zoveel mogelijk på tur te zijn, m.a.w. lekker naar buiten om te wandelen, langrennen, skieen, sleeen of wat dan ook. Na de pasen gaan we weer ff serieus doen, want dan moet er toch ook wat brood op de plank komen!

Remko4 reacties:

Anoniem zei

Hoi Remko en Sanne,

Heerlijk om jullie verhalen weer te lezen, het is allemaal zo herkenbaar. Vanavond zag ik nog de weerberichten op tv, Noorwegen had nog steeds last van kou. Wat dat betreft zitten wij hier beter in Macedonie, maar ik denk dat jullie lucht iets schoner is dan die van Skopje!!
Succes verder en prettige paasdagen!
Marion

Anoniem zei

Wat een land! Ziet er goed uit.
ik mis je.
Grt Frido & Kelly

Henk zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
nelleke zei

Hoi Remko,Sanne,Freeke en Sjoertje

Leuk om te lezen hoe het met jullie gaat.
Ik zie en lees ook dat het met "onze" Freeke ook goed gaat.we missen haar wel hoor! Ik ben benieuwt hoe ze het op school gaat vinden.
Wij gaan ook verhuizen met het kinderdagverblijf naar de andere kant van Bloemendaal. (donkerelaan) Heel veel succes.

Groetjes nelleke